Aile Hukuku Nedir

Aile Hukuku Nedir

Aile hukuku nedir ve bu konunun içeriğinde neler yer alır gibi sorularınızın yanıtını sizler için hazırladığımız bu makalemizde bulabilirsiniz.

Aile hukuku isminden de anlaşılacağı gibi aile ve aileye dair olan her konuyu kapsamaktadır. Adliyelerin en yoğun olduğu kısımdır diyebiliriz.

Aile hukuku, aileye dair olan konularla ilgilenen, Türk Medeni Hukukunun kapsamı içinde yer alan bir hukuk dalı olmaktadır. Aile hukukunun başlıca konuları ise nişanlanma, evlenmenin koşulları ve hükümleri, boşanmanın koşulları ve sonuçları, mal rejimleri, aile konutu, soy bağı, evlat edinme, velayet, çocuğun nafaka hakkı, vesayet, kayyımlık, yasal danışmanlık ve yardım nafakası olmaktadır. Kadın hakları ve çocuk hakları özel olarak ayrı bir inceleme alanı oluştursa da aile hukukunun da içinde yer almaktadır.

Aile hukuku nedir sorusunun yanıtını bilmeden içerisinde olduğunuz durum hangi konuyla ilgilidir bilemezsiniz. Zaten bu konuya dair bir bilgi sahibi değilseniz bir avukattan destek almalı ve bilgi kirliliğine son vermelisiniz. Aksi olan durumda yaşanılacaklar size dezavantaj sağlayacaktır.

Aile hukuku nedir başlıklı makalemize bu konu ile ilgili olan bazı terimlerin açıklamasını yaparak devam edeceğiz.

Aile Hukuku Kavramı

Aile hukuku kavramı içerisinde yer alan belli başlı terimler vardır. Bunların bazılarını makalemizin bu kısmında açıklayacağız.

Nişanlanma: Nişan, evlenmeden önce tarafların evleneceklerini ilan ettikleri bir törendir.

Evlenme: Evlenme, Kanunda yer alan resmi işlemlerin yapılarak tarafların birlik içinde yaşayacaklarını ilan ettikleri resmiyet olmaktadır. Evlenme aile hukuku nedir sorusunun temel yanıtlarından olmaktadır.

Boşanma: Boşanma, evlilik birliğini taraf ya da taraflardan birinin sonlandırmak istemesi ve yetkili merciler kararı ile onaylanarak evlilik birliğinin sonlandırılmasıdır.

Evlat edinme: Evlat edinme, çocukları olan ya da olmayan kişilerin yasada açıklanan şartları sağlaması halinde bir çocuğu gerekli koşulları sağlayarak kendi nüfuslarına almasıdır.

Mal rejimi: Mal rejimi,  evlenme, boşanma ya da ölüm sonrasında gerek eşlerin evlilik öncesi, gerek evlilik içerisinde kazanmış oldukları para ve sahip oldukları tüm malların nasıl paylaştırılacağını incelemektedir. Aile Hukukunun çözüme kavuşturulmasında güçlük çekilen zor konularından biridir.

Aile Hukuku Alanında Verilen Hizmetler

  • Boşanma davası
  • Soybağı Davası
  • Anlaşmalı Boşanma Protokolünün Hazırlanması
  • Çekişmeli Boşanma Davasında Tazminat Davaları
  • Boşanmada Mal Paylaşımı
  • Aile İçi Şiddette Tedbir Kararı

Aile hukuku nedir ve aile hukuku davalarına dair olan sorularınızın yanıtları için hukuk büromuzla iletişime geçebilirsiniz.

0

Yorum Gönder