Aile Hukuku
Aile hukuku nedir ve bu kavramın içerisinde hangi hukuku durumlar yer alır gibi sorularınızın yanıtını bulmak için makalemizdeki bilgilerden yararlanabilirisiniz.
Aile hukuku, aileye dair olan bütün konuları kapsayan hukuk dalı olmaktadır. Aile kavramı, genel anlamda bir aile içerisinde yer alması mümkün kılınan her türlü vakıayı kapsamaktadır. Aile toplumun en temel taşlarından oluşmaktadır. Aile kavramı Türk toplumu için oldukça değer taşıyan bir yargı olmaktadır. Ayrıca yaşanabilecek olan husumetler ve anlaşmazlıklar için de taraflar mahkemeye başvurmak durumundadır.
Aile davaları konularına bakış açısı getirirken bu kavramın içerisinde yer alan konuları da sıralayacak olursak;
- Nişanlanma veya nişandan ayrılma
- Evlenmenin koşulları ve hükümleri
- Boşanmanın koşulları ve sonuçları
- Mal rejimleri
- Aile konutu
- Soy bağı
- Evlat edinme
- Velayet
- Çocuğun nafaka hakkı
- Vesayet
- Kayyımlık
- Yasal danışmanlık
- Nafaka türleri diyebiliriz.
Aile hukukunun detaylarını incelerken belirtmemiz gereken bir durum ise şöyle olmaktadır; Kadın hakları ve çocuk hakları, başlı başına ayrı inceleme alanı oluştursa da aile hukukunun da ilgi alanı içindedir.
Aile Hukukunun Görevi Nedir
Aile hukukunun görevi nedir ya da aile hukuku olmazsa ne gibi sorunlar yaşanır? Aile hukukunun kapsamı içinde olan kavramlardan birini yaşadığınız zaman çözümü olmayan konular için hukuki bir süreç ilerletmeniz gerekmektedir. Fakat aile hukuku ve bu konularla ilgilenen mahkemeler olmasaydı taraflar haklı oldukları konuda bir şey yapamazlardı.
Aile Hukukunun Terimleri
Aile hukukunun terimleri bazı durumlarda yaşadığımız hayat bazı durumlarda sıklıkla karşılaştığımız kelimeler olsa da bu kavramın bazı terimleri, pek nadir duyduğumuz ve ne anlama geldiğini bilmediğimiz terimler olmaktadır.
Aile hukukunun ne olduğu sorusunu yanıtlarken, bu konunun içerisinde terimlere de yer verecek olursak;
- Nişandan ayrılma
- Boşanma
- Nafaka
- Tazminat
- Velayet
- Vesayet
- Evlat edinme
- Soy bağı
- Mal rejimi
- Aile konutu
- Kayyım sıklıkla karşılaşacağımız terimler olacaktır.
Aile hukukunun yanı sıra, Ceza hukuku, Miras hukuku, Ticaret Hukuku ve daha fazlası için, alanında uzman avukatlardan yardım almanız, sizin hak kaybı yaşamanızın önüne geçecektir.
Aile Hukuk’una dair olan konularınız ile ilgili daha detaylı bilgi almak isterseniz iletişim bölümündeki bilgilerden faydalanarak bize ulaşabilirsiniz.
4
Merhaba. Ben 17 yasındayım. 12.sınıf ögrencisiyim. 3 kişi yaşıyoruz. Babam emekli 2300 maas alıyor. Annemin hicbir geliri yok. Abim ve ablam var. İkiside evliler. Babam alkolik. 37.000 tl kredi borcu var ve bu 37. 000tl bizde degil kendisi bizden habersiz cekip kullanıp parayı yemiştir. Kiracıyız kira parasını eksik verir ve faturaları ödemez. Ablam, abim veya annemin gittigi merdiven temizliğinden aldıgı para ile ödemeye calısırız. Babam küfürbazdır. Siddetli hem manevi hem maddi gecimsizlik var. Babamın maasını annemin üstüne alabilir miyiz? Tesekkürler kolay gelsin
Merhaba
14/10/20 tarihinde boşanma (Çekişmeli) davası açtım. Bu konuda beni yönlendirecek kimsem vede imkanım olmadığı için sizlere danışmak istedim. Bir ay sonunda davalı tarafa tebligat geldi fakat henuz kendısı teslim almamıştır. Bu tebligat tan tarafıma da gelecekmidir. Yoksa sadece davalı tarafamı gönderılır
Ayrıca UYAB sisteminden baktığımda Reddiyat makbuzu adı altında belli bir ödeme görünüyor. Bunu ben mı tahsil etmem gerekiyor yada zamanında edilmezse duruşma günü verilmezmi
Beni bu konularda bilgilendirirseniz çok sevinirim Teşekkürler
Merhaba.Ben Songül 19 yaşındayım.Babam alkolik ve eve katkısı yok annem çalışıyor.Alkolik babam çalışsa bile paraları alkole harcar ve bize hiç huzur vermiyor.Annem boşanma konusunda kendine güveni yok çünkü yaşadığımız ev ona babama ait o evi ondan alabilir miyiz? Ve boşanma ücretleri ne kadar oluyor?