Anlaşmalı Boşanma Davası Nasıl Açılır
Anlaşmalı boşanma davası nasıl açılır ve bu konuda dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? Boşanma davası, evlilik birliğinin sarsılması ve ortak hayatın çekilmez bir hale gelmesi ile talep edilen bir durumdur. Boşanma, resmi olarak geçerli olan bir evliliğin sonlandırılması için gerekli olan işlemdir. Ayrıca boşanma davası kendi içerisinde iki şekilde yapılmaktadır. Bunlar; Anlaşmalı boşanma ve Çekişmeli boşanmadır.
Yukarıda da belirttiğimiz boşanma çeşitleri birbirinden tamamen farklı olmaktadır. Bu davaların açılma işlemleri ve ilerlemelerinde yapılan bütün işlemleri birbirinden farklı olmaktadır. Daha önceki makalelerimizde de belirttiğimiz gibi, bu davanın açılması için hazırlanması gerekenler;
- Boşanmanın maddi ve manevi sonuçlarının belirtildiği protokol
- Anlaşmalı boşanma davası dilekçesidir.
Yukarıda belirtilen resmi evraklar hazırlandıktan sonra, anlaşmalı boşanma davası nasıl açılır sorusunun ilk yanıtını vermiş oluruz.
Anlaşmalı Boşanma Davası Dilekçesi
Anlaşmalı boşanma davası dilekçesi hazırlanırken, bu isteminizi avukat aracılığı ile yağabileceğiniz gibi, kendinizde bu dilekçeyi hazırlayabilirsiniz. Kanun koyucu resmi olan bu evrakın hazırlanması için, bu konuda şart belirten bir madde oluşturmamıştır. Fakat bu dilekçenin hazırlanması için;
- Taraflar 1 yıl evli kalmalı
- Boşanmanın maddi ve manevi sonuçları hakkında uzlaşma sağlanmalı
- Açık adres, TC Kimlik no belirtilmeli
- Dava konusu, olaylar yazılmalı
- Hukuki nedenler ve Hukuki deliller belirtilmeli
- Sonuç, talep ve istekler beyan edilmeli
Boşanma davası nasıl açılır başlıklı makalemizin son kısmında, bu dava için önemli evraklardan biri olan protokol hakkında bilgi vereceğiz.
Anlaşmalı Boşanma Protokolü
Anlaşmalı boşanma protokolü, “Anlaşmalı boşanmanın en temelini oluşturur” diyebiliriz. Hazırlanan protokolün içerisinde; Tarafların boşanmayı kabul ettikleri, maddi tazminat, manevi tazminat, nafaka, velayet, mal paylaşımı, soyadı talebi vb. bilgiler yer alır.
Anlaşmalı boşanma taraflar için daha kısa sürede ve tek Mahkemede sonuca ulaşılmasını sağlar. Fakat taraflardan biri mahkemeye gelmezse veya hazırlanan protokol maddelerinden her hangi birine itiraz ederse boşanma gerçekleşemez. Bu durumda da anlaşmalı boşanma davası, çekişmeli boşanma davasına çevrilir ve işlemler bu şekilde ilerletilir. Durum böyle olunca da belirtilen zaman 1 ay değil ortalama 1,5 yıl olur. (Bu süreler avukat eşliğinde olan davalar için geçerlidir, aksi olan durumlarda bu süreç daha uzun olmaktadır)
Anlaşmalı boşanma davası nasıl açılır ve diğer Aile davalarınız hakkında görüşme yapmak için, hukuk büromuzdan randevu talep edebilirsiniz.
Kanuni Mirasçı Düzenlemesi hakkında bilgi edinmek için, bir sonraki yayınımıza göz atabilirsiniz.
0