Anlaşmalı Boşanma Davasında Tazminat
Anlaşmalı boşanma davasında tazminat talep edilebilir mi? Anlaşmalı boşanma davası Türk Medeni Hukuku madde 166/3’te anlatılmaktadır. Bu maddeye göre taraflar evlilik birliği içerisinde 1 yıllı süreyi doldurmuşsa, kadın ve erkek boşanmayı kabul ediyorsa ve boşanmanın maddi, manevi bütün sonuçlarında uzlaşırlarsa anlaşmalı boşanma davası gerçekleşebilir. Ayrıca belirtmemiz gerekir ki; Bu boşanma ile daha kısa sürede, davanızın sonuçlanması mümkündür.
Anlaşmalı boşanma davasının en temel unsuru, tarafların boşanmanın sonuçlarında anlaşmaya varmasıdır. Boşanmanın sonuçları; Nafaka, maddi tazminat, manevi tazminat, velayet, mal paylaşımı gibi unsurlardır. Bütün bu unsurlar hazırlanan protokolde bütün detayları ile yer almalıdır. Ayrıca protokolde yer alan bütün maddeler, mahkeme gününde hâkim karşısında kabul edilmelidir aksi olan durumda dava reddedilir ve çekişmeli olarak açılabilir.
Anlaşmalı boşanma davasında tazminat alabilmek içinde yukarıda belirttiğimiz gibi, bu madde protokolde kesinlikle yer almalıdır.
Anlaşmalı Boşanma Davası
Anlaşmalı Boşanma Davasında isminden de anlaşıldığı gibi, evli olan çiftlerin bir anlaşmaya varmaları gerekmektedir. Kadın ve erkeğin boşanmaya dair her konuda ortak bir payda da buluşmaları gerekmektedir.
Anlaşmalı boşanma davasında anlaşmaya varılması gereken konuları şu şekilde sıralayabiliriz; Boşanmada nafaka, Boşanmada mal paylaşımı, Boşanmada tazminat ve Boşanmada velayet. Tüm bu konularda anlaşmaya varıldığı takdirde iki taraf anlaşmalı olarak boşanır. Herhangi bir konuda çelişki yaşarlarsa, anlaşmalı boşanma gerçekleştirilemez.
Protokolün Değiştirilmesi
Anlaşmalı boşanma davasında protokolün değiştirilmesi mümkün müdür? Bu sorunun cevabını size şu şekilde verebiliriz. Anlaşmalı boşanma protokolü, boşanma davanızın sürecini ve sonuçlanmasını belirleyen resmi bir evraktır. Bu protokol olmadığı sürece, boşanma davanızı açmanız mümkün değildir. Protokolde yer alan bütün maddeler taraflar arasında belirlenmelidir.
Hazırlanan anlaşmalı boşanma davası protokolünün değiştirilmesi, her iki tarafında kabul etmesi ile gerçekleştirilebilecek bir durumdur. Protokol, davanın öncesinde değiştirilebilir ve mahkemeye yeni protokol sunulabilir. Fakat boşanmanın gerçekleşmesinden sonra protokolde değişiklik yapılamaz. Bu geçerli bir işlem değildir. Kanunda bunun bir geçerliliği bulunmamaktadır.
Anlaşmalı boşanma davasında tazminat hakları ve diğer haklarınız ile ilgili görüşme taleplerinizde, internet sitemizde yer alan iletişim bilgilerinden faydalanarak, Esenyurt Avukat ile iletişim kurabilir ve randevu talep edebilirsiniz.
Bir sonraki yayınımız olan Çekişmeli Boşanma Davasının Süreci makalemizi inceleyebilirsiniz.
0