Anlaşmalı Boşanma Davası Şartları

Anlaşmalı Boşanma Davasının Şartları

Anlaşmalı boşanma davasının şartları Türk Medeni Kanun tarafından belirlenmiştir. Belirlenen bu maddeler uygun olmazsa eğer boşanma istemi gerçekleştirilemez.

Boşanma, evlilik birliği içerisinde hayatın çekilmez olduğuna ve artık bu düzenin bu şekilde ilerleyemeyeceğine kanaat getiren çiftler tarafından verilen bir karar olmaktadır. Boşanma davası süreci taraflar için zorlu bir dönem olmaktadır. Fakat bu dava anlaşmalı değil de çekişmeli olursa durum daha da zorlaşır. Ama anlaşmalı boşanma davası açılabilmesi içinde, anlaşmalı boşanmanın şartları tamamen yerine getirilmeli aksi takdirde boşanma istemi gerçekleşemez.

Anlaşmalı Boşanma Unsurları

Anlaşmalı boşanma unsurları konusunu başlıklar halinde belirtecek olursak;

1-) Evlilik süresi yeterli olmalıdır

Evlilik en az bir yıl sürmelidir

Bir yıllık süre kendiliğinden araştırılmalıdır

Bir yıllık sürenin birlikte geçirilmesi aranmaz

2-) Başvurma gerçekleşmelidir

Taraflar birlikte başvurabilir

Açılan boşanma davasını, diğer taraf kabul edebilir

3-)Taraflar dinlenmelidir

Davacı dinlenmelidir

Davalı dinlenmelidir

Talimatla dinleme olamaz. Taraflar mahkemede aynı zamanda dinlenmelidir.

4-)Tarafların iradelerini serbest şekilde açıkladığını kanaat getirilmeli

5-)Düzenleme uygun olmalı

Maddi sonuçlar

Manevi sonuçlar

Anlaşmalı boşanma davasının şartları hakkında yukarıda bilgi vermiş olduk. Belirtilen bu konulardan herhangi birinde anlaşma sağlanamazsa boşanma davası anlaşmalı olarak ilerleyemez.

Anlaşmalı Boşanmada Kusur Araştırması

Anlaşmalı boşanmada kusur araştırması yapılabilir mi, bu konuda delil toplanmalı mı gibi sorularınız yanıtı için makalemizin bu kısmını hazırladık.

4721 sayılı Türk Medeni Kanunu m 184 b.3 hükmüne göre tarafların istekleri hâkime tabi tutulmamaktadır. Başka bir şekilde de olması uygun olmazdı bu dava türü için. Hâkimin, taraflar boşanma yolunda iradelerini açıkladıklarında evlilik birliğinin temelinden sarsılmış olduğunu araştırması olanaklı değildir. Başka bir deyişle, anlaşmalı boşanma davasının şartları içerisinde belirtilen bir durumda “kusur araştırılması” yapılamaz olmaktadır.

Evlilik en az bir yıl sürmüşse eşlerin birlikte başvurması ya da bir eşin diğerinin açtığı davayı kabul etmesi durumunda evlilik birliği temelinden sarsılmış olur. Bu sebeple de eşlerden birini diğerinden daha fazla kusurlu kabul etmek olanaksız olmaktadır.

Anlaşmalı Boşanma Davası Avukat Ücreti

Anlaşmalı boşanma davası avukat ücreti, çekişmeli boşanma davasına göre farklılık göstermektedir. Bu hususta çekişmeli boşanma davalarında, avukata yüklenen işin daha fazla olması, anlaşmalı boşanma sürecinin masraflarının daha az olması gibi etkenler rol oynamaktadır.

Anlaşmalı boşanma davasının şartları ve boşanma davalarına dair daha detaylı bilgi almak için iletişim bölümündeki bilgilerden yararlanarak hukuk büromuzla iletişime geçebilirsiniz.

0

Yorum Gönder