Anlaşmalı Boşanma Nasıl Açılır

Anlaşmalı boşanma nasıl açılır ve bunun için neler gereklidir? Boşanma davası, geçerli olan resmi evliliğin sonlandırılması için yapılması gereken işlemlerin bütünüdür. Boşanma davasının türü, kadın ve erkeğin boşanmanın sonuçlarında anlaşmalarına bağlı olarak belirlenir. Hukuk sistemimize içerisinde anlaşmalara ve yaşanılan vakıalara göre 3 şekilde boşanma davası açılabilmektedir. Bunlar;

Anlaşmalı boşanma davası: Taraflar boşanmanın maddi ve manevi olan bütün sonuçlarında uzlaşma sağlanırsa bu dava açılabilir

Çekişmeli boşanma davası: Evlilik içerisinde 1 yıllık süre dolmamışsa ve boşanmanın sonuçlarında anlaşma sağlanamamışsa bu dava açılabilir

Eylemli ayrılık sebebiyle boşanma davası: Açılan boşanma davası mahkeme tarafından reddedilmişse ve taraflar 3 yıl boyunca ortak hayatı kurmamışsa, bu dava türü ile boşanma davası açılabilir

Yukarıda belirttiğimiz her davanın açılma şekli ve sürecinin ilerlemesi farklı olmaktadır. Bu dava türleri hukuk sistemimize göre, avukatsız şekilde ilerletilebilir. Fakat dava sürecinde eksik ya da hatalı işlem sonrasında hak kaybı yaşanmaması için mutlaka avukatla iş birliği yapılmasını tavsiye etmekteyiz.

Anlaşmalı Boşanma Davası Açma

Anlaşmalı boşanma nasıl açılır sorusunun yanıtını açıklayacak olursak;

  • Evlilik içerisinde 1 yıllık süre dolmalı
  • Taraflar boşanmayı kabul etmeli
  • Taraflar boşanmanın maddi ve manevi sonuçlarında anlaşma sağlamalı
  • Anlaşmalı boşanma davası dilekçesi düzenlenmeli
  • Anlaşmalı boşanma protokolü düzenlenmeli
  • Adliyeye ödenmesi gereken harç ödemeleri yapılmalıdır

Avukatsız Anlaşmalı Boşanma Dilekçesi

Avukatsız şekilde davasını ilerleten kişinin, dava sürecinde bütün sorumlulukları kendi yükümlülüğü altındadır. Fakat belirtmek isteriz ki; Kişi, davasını avukatsız şekilde ilerletse bile dava dilekçesinin hazırlanması hakkında avukat desteği alabilme hakkına sahiptir.

Avukatsız şekilde hazırlanan dilekçenin içeriğinde;

  • Tarafların T.C. Kimlik Numarası
  • İkametgâh adresi
  • Evliliğin taraflarca sonlandırılmak istendiği
  • Düzenlenen ve imzalanan protokolde yer alan bütün maddelerin taraflarca kabul edildiği yer alır

Anlaşmalı Boşanma Davası Ücreti

Anlaşmalı boşanma nasıl açılır sorusu kadar merak edilen bir konuda, davaların ücretleri olmaktadır. Dava ücretlerindeki fiyat aralığının belirlenmesinde yetkili olan kurum Baro olmaktadır. Baro her yıl şehirlere ve dava konularına göre, alt taban – üst taban fiyat belirlemesi yapar. Avukatlar, belirlenen ücret aralığı içerisinde istedikleri fiyatla dava alabilme hakkına sahiptir. Fakat Baronun belirlemiş olduğu fiyatlardan daha az veya daha yüksek fiyat anlaşması yapamazlar.

Anlaşmalı Boşanma Dilekçesi

Boşanma davalarının temel unsurlarından biri de, dilekçeler olmaktadır. Mahkemeye taraflardan önce düzenlenen dilekçeler ulaşır ve mahkeme bu şekilde ilk değerlendirmesini de yapmaya başlar. Çekişmeli boşanma davası dilekçesinde taleplerin yanı sıra boşanmaya neden olan unsurlar vb. diğer etkenler yer alır. Fakat anlaşmalı boşanma davalarında dilekçe içeriğinde tarafların protokolde yazan ve imza altına aldıkları maddeleri kabul ettikleri yer alır.

Anlaşmalı boşanma davasının içeriğinden bahsetmiştik. Ayrıca belirtmek isteriz ki; Dava sürecinizi avukat eşliğinde ilerletecekseniz, dilekçe vb. bütün işlemlerinizi avukatınız sizin adınıza yapacaktır. Avukatınız sizin adınıza dilekçe, protokol vb. bütün evrakları hazırlama yetkisine sahiptir. Bunun yanı sıra, dava sürecinde en önemli konulardan biri olan boşanmanın maddi ve manevi sonuçlarında da haklarınızı korumakla yükümlüdür. Bu sebeple de dava sürecini avukat eşliğinde ilerleten kişilerin hak kaybı yaşamadığı görülmektedir.

Anlaşmalı boşanma nasıl açılır sorusu hakkında detaylı görüşme yapmak için, Büyükçekmece Avukat ile iletişime geçerek danışmanlık randevusu talep edebilirsiniz.

4

Yorum Gönder