Anlaşmalı Boşanma Sonrası Nafaka Talebi

Anlaşmalı boşanma sonrası nafaka talebi yapılabilir mi? Anlaşmalı boşanma davası, Türk hukuk sisteminde yer alan ve en kısa sürede boşanmanın gerçekleştiği boşanma türüdür. Fakat bu boşanma türünün gerçekleşebilmesi için belli başlı şartların yerine getirilmesi gerekir. Ayrıca bilinmesi gerekir ki, bu şartlar her iki taraf içinde geçerlidir.

Anlaşmalı boşanma davasının öncelikli şartları;

  • Evlilikte 1 yıl dolmalıdır
  • Taraflar boşanmayı kabul etmelidir
  • Taraflar boşanmanın bütün maddi ve manevi sonuçlarında uzlaşma sağlamalıdır

Anlaşmalı boşanma davasının başlatılabilmesi için, boşanma dilekçesinin yanı sıra boşanma protokolü de hazırlanmalıdır. Boşanma protokolünün içeriğinde; Boşanmanın bütün maddi ve manevi sonuçları hakkında tarafların talepleri yer almalıdır. Taraflar bu protokolü imzaladıktan sonra boşanma süreci başlatılabilir.

Anlaşmalı Boşandıktan Sonra Nafaka

Anlaşmalı boşanma sonrası nafaka talebi yapılabilmesi için, bazı etkenlerin olması gerekir. Taraflar imzaladıkları protokolle birlikte, boşanmanın sonuçlarını kabul ettiklerini beyan etmiş olurlar. Protokol maddelerinde değişiklik yapmak isteyen taraf, boşanmanın kesinleşmesine kadar olan sürede bu talebini mahkemeye iletmelidir. Aksi olan durumda taraflar protokolde yer alan her şeyi kabul etmiş sayılır.

Protokolde yapılabilecek tek değişiklik müşterek çocuğun çıkarlarının korunması doğrultusunda olabilir. Örneğin; Boşanma davasında velayet hakkını alan taraf, müşterek çocuk için nafaka talep etmemiştir. Fakat ilerleyen sürede velayet hakkını alan kişi yoksulluğa düştüyse ya da velayet almayan taraf zenginleşme yaşadıysa, müşterek çocuk için nafaka talep edilebilir.

Boşanmadan Sonra Nafaka Davası

Anlaşmalı boşanma sonrası nafaka talebi hakkının çocuk için kullanılabileceğini açıklamıştık. Bu talebin kanuni ismi de, iştirak nafakası olmaktadır. İştirak nafakası, müşterek çocuğun özel giderleri için alınması mümkün olan nafakadır.

Anlaşmalı boşanma davası gerçekleşirken, iştirak nafakası hakkından vazgeçen taraf ilerleyen sürede tekrardan bu hakkını kullanabilir. Fakat burada kanun koyucu hak düşürücü süre belirlemiştir. Yani anlaşmalı boşanma davasının kesinleşmesinden itibaren ilerleyen bir yıllık sürede iştirak nafakası talep edilmelidir.

İştirak nafakasının talep dilmesindeki 1 yıllık süre kanunen hak düşürücüdür. Bu sebeple de velayet hakkını alan taraf bu konuda bilgi sahibi olmalıdır. Protokol hazırlıkları ve dava sonrasında yer alan bütün süreç oldukça dikkat istemektedir. Sürece dair yapılan tek hata kişinin ya da müşterek çocuğun hak kaybına neden olur.

Anlaşmalı boşanma sonrası nafaka talebi ve boşanma davası hakkında detaylı görüşme yapmak için, Esenyurt Avukat ile iletişime geçerek haklarınızı öğrenebilirsiniz.

0

Yorum Gönder