Arabuluculuk başvurusu nasıl yapılmalıdır? Arabuluculuk, yetkili arabulucu olarak nitelendirilen avukatlar tarafından yapılabilir. Avukatlar, belirli standartlar çerçevesinde almış olduğu eğitimlere ve bilgilere dayanarak, resmi bir sınava tabii tutulurlar. Sınavda başarılı olan ve diğer etkenleri de uygun olarak belirlenen avukatlar, arabulucu sertifikası alarak görev yapmaya başlayabilirler.
Arabuluculuk, pek çok hukuk alanında yer almaktadır. Hukuk alanında yer alan arabuluculuk şartının anlamı ise, dava açılmadan önce bu sisteme başvuru yapılmasının zorunlu olmasıdır. Arabuluculuk sistemi sadece mahkemelerin iş yükünü azaltmaz. Bunun yanı sıra tarafların kısa sürede sonuca ulaşmasını da sağlar.
Arabuluculuk başvuruları, adliyelerde bulunan arabuluculuk bürolarına yapılır. Eğer bağlı bulunulan adliyede arabuluculuk bürosu yoksa bu sıfatla görevlendirilen sulh hukuk mahkemesi yazı işleri müdürlüğüne başvuru yapılabilir.
Uyap’tan Arabuluculuk Başvurusu
Arabuluculuk başvurusu yapılırken nereye gidilmelidir? Arabuluculuk sisteminde yapılan bir değişiklik maddesi, 2020 yılında hayatımıza girmiştir. 29 Haziran 2020 tarihinde kabul edilen yeni arabuluculuk kanun maddesine göre, sisteme başvuru yapılırken adliyeye gidilmesi zorunlu olmaktan çıkartılmıştır.
Uyap sistemi üzerinden arabuluculuk başvurusu yapılabilir mi sorusuyla sıklıkla karşılaşılmaktadır. Bu sorunun yanıtını “evet yapılabilir” olarak verebiliriz. Yeni düzenlemeyle uyap sistemine, arabuluculuk başvurusu bölümü eklenmiştir. Yapılan bu düzenlemeyle birlikte kişiler, uyap portföylerine girerek başvuru yapabilir ve işlemleri buradan takip edebilir.
Uyap sistemi üzerinden kişiler, dava dosyası vb. diğer bilgilere ulaşım sağlayabilmekteydi. Yapılan son düzenlemeyle bu alana, arabuluculuk sistemi eklenmiştir ve kişilerin işlemlerinde yeni bir kolaylık evresine geçiş yapılmıştır.
Arabulucunun Görevleri
Arabuluculuk başvurusu bilgilerini verdikten sonra, arabulucunun belli başlı görevlerini belirteceğiz. Arabulucunun bazı görevleri şu şekildedir;
- Toplantı tarihlerini belirlemek
- Tarafsızlık ilkesine uyum sağlamak
- Tarafların çözüme ulaşmalarına yardımcı olmak
- Anlaşmazlık konularının belirlenmesi
- Anlaşma şartlarının öğrenilmesi
- Uzlaşma seçeneklerini belirlemek
- Toplantıda yaşanılan gelişmeleri evrak halinde düzenlemek ve tutanak tutmak
- Toplantı anlaşmazlıkla biterse bu şekle uygun tutanak tutulması ve taraflara dava açma süresinin belirtilmesi
- Diğerler
Arabulucunun en temel ilkesi, tarafsızlıktır. Arabulucu, bu ilkeye kesinlikle uyum sağlamalıdır. Bu sebeple de her iki taraf veya vekilleri gelmeden toplantıya başlamamalı ve taraflara kesinlikle kendi fikirlerini beyan etmemelidir.
Arabuluculuk başvurusu ve tüm arabuluculuk konuları hakkında detayı bilgi edinmek için, Beylikdüzü Avukat ile iletişime geçerek danışmanlık randevusu talep edebilirsiniz.
0