Bilişim Gizliliğini İhlali Suçu
Bilişim gizliliğini ihlali suçu 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu madde 243 ile madde 245 arasında düzenlenmiştir. Bilişim sistemine giriş yapmak, bir bilişim sisteminde bulunan verilere (bilgilere) uzaktan bağlanmak yolu ile ya da direkt olarak elektronik sisteme fiziki yakınlık yöntemi ile erişmek anlamına gelmektedir. Bu suç günümüzde de artık sıklıkla görülen suçlar kapsamındadır. Teknolojinin ilerlemesi ile birlikte, kişiler gerek iş hayatlarında gerekse günlük hayatlarında internet ve teknolojik aletlerle bir arada yaşamaktadır.
Bilişim gizliliğini ihlali suçu, farklı şekillerde işlenebilen bir suç organıdır. Erişimi gerçekleştirmek amaçlı sıkı olmayan güvenlik önlemlerinden faydalanılabileceği gibi, güvenlik önlemlerinde far edilmeyen en ufak bir boşluktan da bu erişim sağlanabilir. Ağ üzerinden virüsler yollanarak ya da sistemin açık olan veri kapıları zorlanarak giriş yapılabilir.
Bilişim Gizliliği Suçları Nelerdir
Bilişim gizliliği suçları nelerdir kapsamı Türk Ceza Kanunları tarafından hazırlanan maddelerde yer almaktadır. Bu doğrultuda suçun kapsamına dâhil olanları belirtecek olursak;
- Bilişim sistemine girme suçu
- Sistemi Engelleme, Bozma, Erişilmez Kılma, Verileri Yok Etme veya Değiştirme Suçu
- Banka veya kredi kartının kötüye kullanılması suçu
- Yasak cihaz veya program kullanma suçuolarak belirtebiliriz.
Bilişim gizliliğini ihlali suçu başlıklı makalemizin son kısmında, bu suçun cezası hakkında bilgilendirme yapacağız.
Bilişim Gizliliğini İhlal Suçu Cezası
Bilişim gizliliğini ihlal suçu cezası hakkında birkaç madde belirtecek olursak;
- TCK madde 243/1’e göre; Bilişim sisteminin bütününe ya da bir kısmına, hukuka aykırı şekilde giren ve sistemde kalan kişi için 1 yıla kadar hapis cezası veya adli para cezası verilir.
- TCK madde 243/3’e göre; Bilişim sistemine girme fiili nedeniyle sistemin içerdiği veriler yok olur veya değişirse, 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezasına hükmolunur
- TCK madde 243/1’e göre; Bir bilişim sisteminin kendi içinde veya bilişim sistemleri arasında gerçekleşen veri nakillerini, sisteme girmeksizin teknik araçlarla hukuka aykırı olarak izleyen kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır
Bilişim gizliliğini ihlalli suçu için belirtmemiz gerekir ki; yukarıda belirttiğimiz suçun cezası sadece birkaç maddedir. (Konu hakkında daha fazla bilgi almak için, sitemizdeki diğer makalelere de bakabilirsiniz) Ayrıca bu değerlendirmeler; suçun oluşumu, yapılışı ve niteliği açısından da değerlendirilmektedir.
Bilişim gizliliğini ihlali suçu ve diğer ceza davalarınızla ilgili görüşme yapmak için, Esenyurt Avukat ile iletişime geçebilirsiniz.
Ceza davasında yakalama hakkında bilgi için, bir sonraki yayınımıza göz atabilirsiniz.
0