Boşanma Davası Nedir
Boşanma davası nedir ve kişiler hangi durumlarda boşanma isteminde bulunurlar? Bu ve bu tarz sorularınızın yanıtlarına ulaşabilmeniz için, hukuk büromuz tarafından bu makaleyi hazırladık. Konumuza başlarken ilk olarak evlilik birliği hakkında bilgilendirme yapacağız.
Evlilik birliği; kadın ve erkeğin uygun şartlar altında (evliliğin yasak olmadığı kişilerle) ortak hayatın kurulabilmesi için yapılan resmi işlemdir. Evlilik akdini, usulüne uygun olarak gerçekleştiren kadın ve erkek, ortak hayatını kurmuş bulunur. Kurulan bu ortak hayat beraberinde belli başlı sorumluluklarda getirmektedir. Taraflardan biri sorumluluklarını yerine getirmezse ya da evlilik birliğini bozacak şekillerde davranırsa evlilik birliğinin bitmesi istenir. Bu durumda da karşımıza ilk çıkan soru boşanma davası nedir olur.
Boşanma davası, evlilik birliğini sonlandırmak isteyen taraf ya da tarafların karşılıklı olarak yapması gereken resmi işlemlerdir. Boşanma işlemlerine başlarken ilk olarak hangi boşanma türünün seçileceğine karar verilmesi gerekir. Bu işlemler sonrasında, boşanma gerçekleşir ve ortak hayat sonlanır. Eşler, boşanma sonrasında birbirlerinin yasal mirasçısı da olamaz.
Boşanma davası başlıklı makalemize, boşanma türleri hakkında bilgi vererek devam edeceğiz.
Anlaşmalı Boşanma Davası
Anlaşmalı boşanma davası ve bu boşanma türünü nasıl seçebilirim? Bu soru avukatların, boşanma isteminde olan kişilerden sıklıkla duyduğu soru olmaktadır.
Anlaşmalı boşanma davası, avukat desteği alırsanız 1 ya da 1,5 ay gibi kısa bir sürede sonuçlanabilir. Fakat bu istemin gerçekleşmesi için; tarafların maddi ve manevi olarak her konuda uzlaşması gerekir. Herhangi bir konuda uzlaşılamaz ya da hâkim karşısına çıkıldığı zaman, taraflardan biri boşanma eylemini kabul etmediği beyan ederse, boşanma gerçekleşemez.
Boşanma davası nedir başlıklı makalemize, çekişmeli boşanma davası hakkında bilgi vererek devam edeceğiz.
Çekişmeli Boşanma Davası
Çekişmeli boşanma davası ve anlaşmalı boşanmadan farkı nedir? Anlaşmalı boşanma davasında maddi ve manevi olarak her konuda uzlaşılmalı ve hâkim karşısında ayrılık istemi beyan edilmeli diye açıklamıştık. Fakat eşler ayrılırken genel olarak; nafaka, tazminat, mal paylaşımı, velayet vb. unsurlarda uzlaşmaya varamayabilir. Ayrıca bu boşanma türündeki bir farklılıkta karşı tarafın boşanmayı istememesi durumu olabilir.
Yaşanılan uzlaşmazlıklar sonrasında da boşanma davası, çekişmeli olarak açılabilir. Ayrıca çekişmeli boşanma davası, ortalama olarak 2 yıl kadar sürmektedir.
Boşanma davası nedir ve boşanma hakkında detaylı bilgi almak için hukuk büromuzla iletişime geçebilirsiniz.
Boşanma protokolü hakkında bilgi sahibi olmak için, bir sonraki yayınımıza göz atabilirsiniz.
1