Boşanma Davası Sebepleri
Boşanma davası sebepleri Türk Medeni Kanunu tarafından belirlenir. TMK.’nın belirlemiş olduğu sebepler içerisinde yer almayan bir sebepten ötürü açılan davalar reddedilir. Boşanma sebeplerini “Konularına göre ve etkilerine göre boşanma sebepleri” olarak sınıflara ayırmamız mümkündür. Dava açılma sebeplerine uygun olan birkaç madde belirtmek gerekirse;
- Zina sebebiyle boşanma davası
- Hayata kast sebebiyle boşanma davası
- Pek kötü davranış sebebiyle boşanma davası
- Onur kırıcı davranış sebebiyle boşanma sebebi
- Suç işleme sebebiyle boşanma sebebi
- Haysiyetsiz hayat sürme sebebiyle boşanma
- Terk sebebiyle boşanma
- Akıl hastalığı sebebiyle boşanma
- Evlilik birliğinin temelinden sarsılması sebebiyle boşanma istemleri, Türk Medeni Kanunları uyarınca geçerli boşanma davası sebepleri içerisinde yer almaktadır.
Boşanmanın Dayandığı İlkeler
Boşanmanın dayandığı ilkeler Devletler tarafından farklılık gösterir. Türk hukuk politikasında boşanma sebepleri belirlenirken, toplumun özellikleri de göz önünde bulundurulur. Boşanma hukukuna yön veren temel ilkeler 5 gruba ayrılır. Bunlar;
- İrade ilkesi
- Kusur ilkesi
- Evlilik birliğinin sarsılması ilkesi
- Elverişsizlik ilkesi
- Eylemli ayrılık ilkesi
Evlilik birliği, kadın ve erkeğin kararları doğrultusunda oluşur. Fakat bu birlik içerisinde yaşanılan ortak hayat, her iki taraf içinde belli başlı yükümlülükler oluşturur. Taraflardan biri bu yükümlülükleri yerine getirmezse, kusurlu olan taraf olur. Kusurlu olan tarafa karşı, kusuru olmayan veya daha az kusurlu olan taraf boşanma davası açma hakkına da boşanma davası sebepleri gerekliliğince sahip olur.
Eylemli Ayrılık İlkesi
Eylemli ayrılık ilkesi TMK 3444 sayılı yasasında belirtilmiştir. Eşler sürekli ve eylemli olarak uzun süredir bir araya gelmemişlerse boşanmaya hükmedilir. Eşlerin bu biçimde yaşaması birlikte yaşama istek ve inancının kalmadığının bir göstergesidir. Eşlerin ayrı yaşama süreleri ise onların yeni bir yaşamı başlatma olanağını ortadan kaldırmayacak uzunlukta olmalıdır. Eylemli ayrılıktan dolayı olan ilkelerin, eylemli ayrılık sebebi ile boşanma davalarında benimsenmiş olduğunu söyleyebiliriz.
743 sayılı Türk Kanunu Medenisine 3444 sayılı yasa ile konulan geçici 1/d maddesine göre beş yıllık eylemli ayrılık bir boşanma sebebi olmaktadır.
Boşanma davası sebepleri ve boşanma davası süreçleri hakkında detaylı görüşme yapmak için, internet sayfamızda yer alan iletişim bilgilerinden faydalanarak hukuk büromuzla iletişime geçebilirsiniz. Görüşmeler avukat eşliğinde birebir görüşme olarak yapılmaktadır.
Bir sonraki yayınımız olan Mirasta Saklı Pay makalemizi inceleyebilirsiniz.
0