Boşanma Davası
Boşanma davası Kanun kapsamında geçerli olan evliliğin, sonlandırılması işlemi olmaktadır. Türk Medeni Hukuku kanunlarına göre, kadın ve erkek evlenerek ortak hayatı kurmak istediklerinde, evlilik kurumunun oluşması için belirlenen resmi işlemleri yapmalıdırlar. Resmi işlemlerden sonra, evlilik gerçekleşmiş olur ve ortak hayat tamamen kurulur. Kurulan bu ortak hayat sonrasında, kadın ve erkek karşılıklı olarak birbirlerine sorumluluk sahibi olurlar.
Kurulan ortak hayatın içerisinde taraflardan biri, yükümlülüklerini yerine getirmezse ya da bunları savsaklarsa, ortak hayat çekilmez duruma gelir. Bu şekilde gerçekleşen durumlarda da boşanma istemi olur. Boşanma da, evlilik gibi resmi evraklar eşliğinde başlatılmalı ve ilerletilmelidir. TMK Kanunları gerekliliğince, boşanma davası açmak için, geçerli bir sebebinizin olması gerekmektedir.
Boşanma Davasının Açılması
Boşanma davasının açılması iki şekilde olur. Bunlar anlaşmalı boşanma davası açma ve çekişmeli boşanma davası açma şeklindedir. Bu iki tür, birbirinden tamamen farklı olmaktadır. Anlaşmalı boşanmalarda, tarafların boşanmanın bütün maddi ve manevi sonuçlarında anlaşması gerekir. Ayrıca anlaştıklarını belirten bir protokol imzalamaları da gerekir. Hazırlanan bu protokol ile birlikte dava açılma işlemleri başlatılabilir.
Çekişmeli boşanma davasının açılabilmesi içinde, boşanmanın sebepleri ve boşanmanın sonuçlarında talep edilenlerin yer aldığı bir dilekçe hazırlanmalıdır. Bu dilekçenin içerisinde yer alan sebepler, Kanun maddelerine uygun şekilde anlatılmalıdır. Ayrıca dilekçe de tarafların; İsim-soy isim, T.C Kimlik numaraları ve ikametgâh adresleri de yer almalıdır. Boşanma davası için şart olan bu dilekçenin hazırlanmasından sonra, Adliyede yapılması gereken işlemlere başlanılabilmektedir.
Boşanmanın Sonuçları
Boşanmanın sonuçları iki şekilde incelenmelidir. Bunları belirtecek olursak;
- Boşanmanın maddi sonuçları (Nafaka, tazminat, mal paylaşımı ve diğer maddi konular)
- Boşanmanın manevi sonuçları (Velayet, soyadı değişikliği ve diğer manevi konular)
Boşanmayla birlikte oluşacak olan sonuçlardaki talepler, davanın başlangıcında açık şekilde belirtilmelidir. Boşanmanın bir diğer sonucu da miras hukuku açısından olmaktadır. Şöyle ki, eşler boşanma davasının sonucu olarak artık birbirlerinin yasal mirasçısı olamaz. Yani boşanma sonrasında, taraflar birbirlerinin mirasından alamaz. Fakat evlilik birliğinden dünyaya gelen çocuk varsa, çocuğun anne ve babadaki miras hakkı devam eder.
Boşanma davası ve davaların ilerleyişi hakkında detaylı bilgi almak için, internet sayfamızda yer alan iletişim bilgilerinden faydalanarak Esenyurt Boşanma Avukatı ile görüşebilirsiniz ve danışmanlık randevusu talep edebilirsiniz.
Emekli Cumhurbaşkanına Hakaret Suçu hakkında bilgi sahibi olmak istiyorsanız, bir sonraki yayınımızı inceleyebilirsiniz.
0