Boşanma Davasında Geçici Tedbir Nafakası

Boşanma Davasında Geçici Tedbir Nafakası

Boşanma davasında geçici tedbir nafakası düzenlemesi nasıl yapılır? Nafaka ödemeleri, yoksunluğa düşecek kişi ve müşterek çocuk için yapılır. Nafakanın ödenmesi ve ödemenin miktarına karar verme yetkisi, hâkimde olmaktadır. Fakat boşanma davası anlaşmalı olarak sonlandırılacaksa, boşanmanın bütün sonuçları hakkında olduğu gibi, nafaka ödemesinde de taraflar uzlaşma sağlamalıdır.

Nafaka türleri kendi içerisinde farklı kısımlara ayrılarak incelenmelidir. Çünkü her bir farklı bölümü, farklı sebeplere dayanılarak verilen karar olmaktadır. Geçici nafaka da; Boşanma ya da ayrılık davasının başlaması ile birlikte yoksunluğa düşecek tarafa ödenen nafakadır. Geçici olarak nitelendirilmesinin sebebi ise, dava sonuçlanana kadar geçerli olacağı içindir. Boşanmada geçici tedbir nafakası, boşanmanın kesinleşmesinden sonra iştirak nafakasına dönüştürülür.

Çalışan Eşe Tedbir Nafakası

Çalışan eşe tedbir nafakası verilir mi? Pek çok kişi, boşanma davası süreci başladığı zaman bu sorunun yanıtını öğrenmek ister. Kanun maddelerinden ve Yargıtay kararlarından yola çıkarak belirtmemiz gerekirse; Boşanma davası sürecinde her iki tarafında maddi gücü eşit ya da çok yakın seviyede ise, karşılıklı olarak nafaka ödemekten muaf tutulurlar.

Boşanma davalarında tedbir nafakası, iştirak nafakası ve diğer maddi nafaka ödemeleri, maddi olarak yoksunluk çekerek hayatını idare etmekte zorlanacak kişi için verilir. Karşı tarafın ödeme yapma gücüde bu konuda oldukça etkili olmaktadır. Örnek verecek olursak; Maddi olanakları çok kısıtlı olan tarafın, boşanma davasında geçici tedbir nafakası ödemesi gereken unsurlar varsa bile, yapılacak olan ödeme maddi kazancına göre belirlenir.

İşsiz Taraf Nafaka Ödemesi Yapar mı?

İşsiz taraf nafaka ödemesi yapar mı? Boşanma davalarının en zorlu kararlarından biride, nafaka ödemesi kararı olmaktadır. Ödeme yapmak istemeyen taraf bazı koşullarda usulsüz olan eylemlere başvurarak bu yükümlülükten kurtulmaya çalışır.

Türk Medeni Hukuku kapsamı dâhilinden yola çıkarak belirtebiliriz ki; Eş, boşanma davası sürecinde işsiz dahi olsa nafaka ödemekle yükümü tutulabilir. Çünkü mağdur kalan eşe ve çocuğa bakmakla olan yükümlülük, boşanma davası bitse bile devam eder. Burada önemli olan esas, maddi olanakların doğru şekilde mahkemeye kanıtlanmasıdır.

Boşanma davasında geçici tedbir nafakası hakkında ve diğer nafaka türleri hakkında detaylı bilgi edinmek için, internet sayfamızda yer alan iletişim bilgilerinden faydalanarak, hukuk büromuzdan danışmanlık randevusu talep edebilirsiniz.

Bir sonraki yayınımız olan Boşanma Sebebi Olan Suçlar makalemizi inceleyebilirsiniz.

0

Related Posts

Yorum Gönder