Boşanma Davasında Hakim Kararı

Boşanma Davasında Hakim Kararı

Boşanma davasında hâkim kararı tarafların boşanma isteminin olumlu ya da olumsuz sonuçlanabilmesi için geçerli olan bir durumdur. Bilindiği gibi boşanma iki şekilde olabilir. Bunlar; anlaşmalı boşanma ve çekişmeli boşanmadır. Boşanma davaları açılma işlemleri, yapılması gereken hususlar, hazırlanması gereken evraklar açısından farklılık göstermektedir. Eğer ki, boşanma davanızı açarken yapılması gereken resmi işlemlerde yanlış yani usule aykırı işlem yaparsanız davanız reddedilir.

Boşanma davasında karar ile ilgili bilinmesi gereken bir diğer hususta şöyle olmaktadır; hâkim, boşanmak isteyen eşlerin dilekçede beyan etmiş oldukları sebepleri inceleyerek gerekli araştırmaların yapılmasını isteyebilir. Evlilik birliğinin neden sarsıldığını ve kusurun hangi tarafa ait olduğuna karar vermek için bazı konular üzerinde durur ve bu konular hakkında daha detaylı bilgi isteyebilir.

Boşanma davasında hâkim, gerekli gördüğü sorular hakkında taraflara detaylı sorular yöneltebilir. Örneğin; aldatma sebebi ile açılan bir boşanma davası devam ederken “aldatmanın ne zaman yaşandığı, aldatmaya dair delillerin neler olduğu, tarafların iş bu boşanma ile neler talep ettiği” gibi konularda farklı olarak sorular yöneltebilir.

Boşanma davasında hâkim kararı, her açıdan bakıldığı zaman önem taşımaktadır. Özellikle dava süreci ilerletilirken dikkat edilmesi gereken bir durumda zamanında hazırlanması gereken evraklar veya dilekçeler olmaktadır. Zamanında hazırlanmayan bu tarz evraklar davada söz hakkı kaybı yaşamanıza sebep olacaktır.

Anlaşmalı Boşanmada Hâkim Kararı

Anlaşmalı boşanmada hâkim kararı tarafların hazırladıkları protokole ve bu protokolü iki tarafında imzalamasına dayanarak ilerleyen bir durum olmaktadır. Taraflardan biri bu protokol maddelerinde uzlaşma sağlamak istemezse eğer boşanma kesinlikle gerçekleşemez.

Anlaşmalı boşanmanın gerçekleşmesi ve davanın sonuçlanabilmesi için bir diğer koşulda, tarafların mahkemenin belirlediği gün ve saatte mahkemede bulunarak boşanmayı istediklerini beyan etmeleridir.

Boşanma davasında hâkim kararı, sonuç için oldukça önemli bir durumdur. Aksi olan durumda taraf, dava hakkını ilerletmek için Yargıtay’a başvurması gerekmektedir.

Çekişmeli Boşanmada Hâkim Kararı

Çekişmeli boşanmada hâkim kararı için hazırlanması gereken birkaç evrak ve yapılması gereken işlemler vardır. İlk olarak hâkim, dava dilekçesini inceleyecektir. Bu sebeple de dava dilekçenizin usule uygun olarak hazırlanması gerekir. Daha sonrasında iddianızın ispatı için delil ve şahit belirlemeniz gerekir. Ayrıca çekişmeli boşanma davalarında hâkim kendi takdiri doğrultusunda taraf ya da taraflardan farklı evrak ve bilgi isteme hakkına sahiptir. Hâkim, elinde bulunan bütün bu bilgiler doğrultusunda boşanma konusunda kararını verir.

Boşanma davasında hâkim kararı ve boşanma davaları hakkında detaylı bilgi almak için hukuk büromuzla iletişime geçebilirsiniz.

0

Related Posts

Yorumlar (1)

2018 de dava açtım dava 4 celse görüldü sonuçlanacağı zaman karşı taraf bana aynı davayı açtı ve beşinci duruşmada karşı tarafın davası benim davamla birleştirildi ve 7 mayısta duruşma vardı korona nedeniyle dava 9 aya ertelendi şimdi hakim değişecek ve benim davam bitermi uzarmı

Yorum Gönder