Boşanma Davasında Velayet Kime Verilir

Boşanma Davasında Velayet Kime Verilir

Boşanma davasında velayet kime verilir ve neye dayanarak bu karar verilir? Boşanma evresine başlayan çiftlerin müşterek çocuk için en büyük kaygıları da velayet olmaktadır. Velayet konusunda anlaşamayan taraflar, anlaşmalı boşanma davası açamazlar.

Velayet, yetişkin olmayan ve düşünme yeteneği eksik olan veya olmayan çocuklar için geçerli olan bir kavramdır. Bilindiği gibi evlilik birliği içerisinde iken bu hak, hem anneye hem de babaya ait olmaktadır. Taraflar boşanırken buna ortak veremezlerse eğer, bu kararı Mahkemenin yetkili kişisi olan hakim verir.

Hakim velayet kararını verirken, tamamen çocuğun geleceğine dair olan çıkarları doğrultusunda karar verir. Hakim bu kararı verirken belli başlı unsurları göz önünde bulundurur. Bunun içinde boşanmada velayet kime verilir sorusunun yanıtını net verebilmek için bu unsurların incelenmesi gerekir.

Velayet Kararı Verilirken Dikkat Edilecekler

Velayet kararı verilirken dikkat edilecekler nelerdir sorusunun yanıtını maddeler halinde belirtecek olursak;

  • Çocuğun yaşı
  • Çocuğun psikolojik ve sağlık durumu
  • Çocuğun eğitim hayatı
  • Tarafların sosyoekonomik durumu
  • Tarafların genel kültür özellikleri
  • Anne ve babanın kusur oranları ve yaşam tarzları olarak sınıflandırabiliriz.

Fakat konuyla ilgili belirtmemiz gerekir ki; 0-3 yaş arasındaki çocuk Yargıtay kararlarınca da anlaşılacağı üzere anne şefkatine ve ilgisine muhtaçtır. Bu durumda annenin “yüksek kusur unsurları” olmaması dahilinde velayet anneye verilmektedir. Velayet hakkı alamayan taraf içinde, kişisel ilişki kurulması gerekir. Bu kararın uygulanması gereken zamanları, hakim belirleyecektir.

Velayet kime verilir sorusunun yanıtını verdikten sonra, makalemizin son kısmında bu kararın değiştirilmesi için yapılması gerekenleri belirteceğiz.

Velayet Kararına İtiraz

Velayet kararına itiraz edilebilir mi? Velayet hakkı alamayan taraf, bu karara kendi isteğiyle hemen ya da daha sonrasında itiraz edebilir. Fakat bu itirazı yaparken, karşı tarafın kusurları olması gerekir. Yani çocuğun hayatına yönelik olarak kötü etkileri olması gerekir.

Velayet kararına itiraz edilmesi için “Velayetin değiştirilmesi davası” açılabilir. Ayrıca bu dava açılırken, velayet hakkı olan tarafın kötü unsurlarının da olduğunun ispat edilmesi gerektiği unutulmamalıdır. Mahkeme deliller, şahitler ve gerekli pedagog görüşmelerinden sonra velayetin değiştirilmesini onaylayacaktır. Aksi olan durumlarda Mahkeme velayet kararını değiştirmez.

Boşanma davasında velayet kime verilir ve diğer velayet hakları için, detaylı görüşme talepleriniz doğrultusunda, internet sitemizde yer alan iletişim bilgilerinden hukuk büromuza ulaşabilirsiniz.

Bir sonraki yayınımız olan Velayet Değiştirilmesi Davası makalemizi inceleyebilirsiniz.

1

Related Posts

Yorumlar (1)

Bana yardımcı olur musunuz biz anlaşmalı boşandık 4 yaşındaki oğlumu babası rıza ile bana velayetini verdi fakat 2ci bir hamileliğim varken boşandık hakim kararı su şekilde öğrenciler için öngörülen yarıyıl tatilin ilk 1 haftası 2 haftada bir de görme hakki var ama sürekli sorun çıkarıyor simdi velayeti öbur bebek doğunca ona verecekmişim tehtit etmeler lütfen yardım edin

Yorum Gönder