Boşanma Davasında Yargılama
Boşanma davasında yargılama ne zaman başlar ve burada bilinmesi gereken usuller nelerdir? Boşanma davasının açılması ile davalar resmen başlamış olur ve bu yargılama süreci davanın türüne göre belirlenir.
Anlaşmalı boşanma davasında yargılamanın başlaması, anlaşmalı boşanma dilekçesi ve hazırlanan protokol ile birlikte gerekli Adli işlemlerin yapılmasından sonra başlar. Bu süreçte tek bir dava günü belirlenir ve her iki taraftın da davaya katılım göstermesi ile bu süreç sonlanır.
Çekişmeli boşanma davasında yargılama süreci, dilekçenin hazırlanması ve gerekli adli işlemlerin yapılması ile başlar. Sonrasında karşı tarafa yani davalıya, davacının dilekçesi ulaşır ve davalının da bu şekilde cevap verme hakkı oluşur. Birkaç karşılıklı dilekçe yazılmasından sonra, mahkeme dava gününü belirler ve boşanma davasında yargılama tamamen başlar.
Tarafların Mahkemeye Gitmesi Zorunlu mu?
Tarafların mahkemeye gitmesi zorunlu mu? Bu sorunun yanıtını boşanma davasının türüne göre yanıtlamamız gerekmektedir.
Anlaşmalı boşanma davasında tek celse mahkeme olmaktadır. Kanun koyucunun bu dava türü için belirlediği maddeler doğrultusunda şunu belirtebiliriz; “Tek celse olacak olan bu mahkeme gerekliliğince, tarafların her ikisi de mahkemede hazır olarak bulunmalı. Ayrıca taraflar, boşanma protokolünde yazılı olan maddeleri kabul ettiklerini ve boşanmak istediklerini, hâkime beyan etmelidir”.
Çekişmeli boşanma davalarında ise, taraflar dilekçeleri ile delillerini, taleplerini vb. unsurlarını belirtebilirler. Bu dava türünde tarafların mahkemeye gitmesi zorunlu bir durum değildir. Talep ederlerse bu şekilde olan boşanma davasının yargılama sürecinde, vekâlet verdiği avukat kişiyi temsil edebilir.
Boşanma Davası Ne Kadar Sürer
Boşanma davası ne kadar sürer ve bu süre uzayabilir mi? Boşanma davanız şekline göre daha kısa zamanda veya daha uzun zamanda sonuçlanabilir. Konuyu detaylandırmak gerekirse;
Anlaşmalı boşanma davası tek celsede biter. Bu süre avukat eşliğinde ortalama 1 ayda, avukatsız olduğu durumlarda da ortalama 6 ayda sonuçlanır. Çekişmeli boşanma davaları ise, avukat eşliğinde ortalama 1,5 yıl sürerken, avukatsız olan işlemlerde 2,5 yıl sürmektedir. Adalet Bakanlığının yeni yürürlüğe giren uygulaması ile birlikte davanız açıldıktan sonra, gelen resmi evrakla birlikte davanızın ortalama olarak ne zaman sonuçlanacağı da bildirilmektedir.
Boşanma davasında yargılama ve boşanmaya dair diğer sorularınız hakkında görüşme talepleriniz için, internet sayfamızda yer alan iletişim bilgilerinden faydalanarak Esenyurt Boşanma Avukat ile iletişim kurabilir ve randevu talep edebilirsiniz.
Evlilik dışı doğan çocuğun mirasçılığı makalemizi inceleyebilirsiniz.
0