Boşanma Davasında Yetki İtirazı

Boşanma Davasında Yetki İtirazı

Boşanma davasında yetki itirazı nasıl olmaktadır? Bu ve benzeri sorularınızın yanıtını bu makalemizde ve internet sayfamızda yer alan diğer makalelerimizde bulabilirsiniz. Boşanma veya ayrılık davalarında yetkili mahkeme, eşlerden birinin yerleşim yeri ya da davadan önce son altı aydan beri birlikte oturdukları yerin mahkemesi olmaktadır.

Yetkinin kesin olmadığı davalarda, yetki itirazının cevap dilekçesinin içerisinde ileri sürülmesi gerekmektedir. Yetki itirazında bulunan taraf, yetkili mahkemeyi; birden fazla yetkili mahkeme varsa seçtiği mahkemeyi bildirir. Aksi olan durumlarda yetki itirazı dikkate alınmaz. HUMK madde 187/2’den yola çıkarak belirtebiliriz ki; “Bu itirazda yetkili mahkeme, cevap dilekçesinin içerisinde açık ve net şekilde belirtilmelidir”. Ayrıca boşanma davasında yetki, dosyadaki ilk itirazlardan olmaktadır.

Boşanma Davasında Maddi Tazminat

Boşanma davasında maddi tazminat nasıl alınabilir ve bunun için ödenecek tutar neye göre belirlenir? Boşanacak veya boşanmış eşlerin diğerinden maddi tazminat isteyebilmesi için belirli koşulların oluşması gerekmektedir. Bu koşulların bir kısmı maddi, bir kısmı da biçimsel olmaktadır.

Maddi tazminatı, az kusurlu ya da kusursuz olan taraf talep edebilir. Ayrıca böyle talepte bulunan taraf, karşı tarafın kusurlarını da ispatlamakla yükümlüdür. Yasanın amaçladığı kusursuzluğun mutlak anlamda kusursuzluk olarak değil, boşanmayı sağlamaya yeterli ağırlık taşımayan hafif kusur olarak değerlendirilmesi gerekir. Mahkemenin belirleyeceği tazminatın kesin miktarında; Tazminat ödeyecek tarafın, ödeme gücüne ve ortada olan kusurlara da bakılmaktadır.

Boşanma davasında yetki itirazı başlıklı makalemizin son kısmında, manevi tazminat hakkında bilgilendirme yapacağız.

Boşanma Davasında Manevi Tazminat

Boşanma davasında manevi tazminat hakkındaki bilgilendirmeye, yazımızın bu kısmından ve internet sayfamızdaki diğer makalelerden ulaşabilirsiniz. Manevi tazminat hakkı, boşanmanın sonuçlarından biri olmaktadır. Manevi tazminat alabilecek kişiler hakkında birkaç madde belirtecek olursak;

  • Kusursuz eş manevi tazminat alabilir
  • Az kusurlu olan eş, manevi tazminat alma hakkından yararlanır
  • Eşit kusurlu olan eş, manevi tazminat alamaz
  • Ağır kusurlu olan taraf, tazminat hakkından yararlanamaz
  • Tam kusurlu olan eş, tazminat alamaz
  • Akıl hastası olan eş, manevi tazminat alma hakkından faydalanabilir

Boşanma davasında yetki itirazı, boşanma davasında tazminat ve Aile hukukuna dair bütün konular hakkında görüşme yapmak için, Bakırköy Boşanma Avukat ile iletişime geçebilirsiniz.

Bir sonraki yayınımız Cinsel Şiddet Kavramı makalemizi inceleyebilirsiniz.

0

Related Posts

Yorum Gönder