Boşanma Davasının Reddi

Boşanma Davasının Reddi

Boşanma davasının reddi Kanun koyucunun belirlemiş olduğu kıstastalar doğrultusunda imkânsız olan bir durum değildir. Yani yapılabilecek yanlış prosedür veya dava içinde yapılacak olan olgulardan dolayı davanızın reddedilmesi mümkündür. Peki, hangi şartlarda dava reddedilir ve yanlış olan olgular nelerdir gibi sorularınız varsa, makalemizin içeriğinde yanıtlarını bulabilirsiniz.

Boşanma davasının reddi için, ortada geçerliliği bulunan bir evlilik olması ilk aranacak olan şarttır. Evlilik, kadın ve erkeğin ortak hayat kurma isteği ile yasalara uygun şartları yerine getirdikten sonra oluşur. Fakat evlilik akdinin gerçekleşmesi ile birlikte kadın ve erkek karşılıklı olarak bazı sorumlulukları kabul etmiş olur. Bu sorumlulukları yerine getirmeyen taraf için boşanma davası açılabilir. Boşanma davası açılırken usulde yapılacak olan hata veya dava sürecindeki yanlışlıklar sonucunda boşanmanın reddi kaçınılmaz bir durum olur.

Bu konuyu daha detaylı incelemek için iki başlık altında toparladık bazı konularımızı.

Boşanma Davası Elverişli Olmazsa Davanın Reddi

Boşanma davası elverişli olmazsa davanın reddi kaçınılmaz bir durum olur. Anlaşmalı boşanma davalarına konu boşanma sebebi aynı zamanda bir ayrılık sebebi olamaz. Anlaşmalı boşanma için hâkime başvurulduğunda hâkimin vereceği ayrılık kararı ile dava anlaşmalı ayrılık durumuna dönüşür ki tarafların serbest iradelerinin bu yönde olmadığı açıktır.

Kanun koyucunun belirlediği yasal düzenlemeye göre, boşanma sebeplerinden herhangi biriyle açılmış bulunan boşanma davasında yasanın öngördüğü boşanma koşullarının tamamı gerçekleşmelidir. Boşanma davasının reddi ile ilgili olarak bu konuyu örneklendirecek olursak; Zina yapılması, iyileştirilemez ve ortak hayatı çekilmez duruma getiren akıl hastalığı ya da usulüne uygun ihtar kararına rağmen davalının ortak hayata geçerli bir sebebi olmaksızın dönmemesi gibi.

Boşanma Sebepleri Gerçekleşmezse Dava Reddedilir

Boşanma sebepleri gerçekleşmezse dava reddedilir. Çünkü boşanma gerçeğe dayalı bir eylem sonucunda gerçekleşebilir. Ayrıca belirtilen bu sebeplerin ispatı da gerekmektedir. Boşanma davasının reddi birçok yönlü sebepten dolayı gerçekleşebilir. Eğer ki, bu konuda yeterli bilgiye sahip değilseniz daha dikkatli davranarak, konu hakkında yardım almanız sizin aleyhinize olacak bir davranış olur.

Ayrılık kararı verilebilmesi için boşanma sebebi yaratan olayların affedilmiş veya hoşgörü ile karşılanmamış olması gerekmektedir. Ayrıca, ayrılık kararı verilebilmesi için boşanma sebebi yaratan davalının az kusurlu olması gerekir.

Boşanma davasının reddi ve boşanma davalarına ilişkin olan konularınız hakkında, Büyükçekmece Boşanma Avukatı ile iletişime geçebilirsiniz.

Sosyal şiddetle evlilik birliğinin sarsılması davası hakkında bilgi için, bir sonraki yayınımıza göz atabilirsiniz.

8

Related Posts

Yorum Gönder