Boşanma Davasının Reddinde Ne Olur
Boşanma davasının reddinde ne olur ve sonrasında ne gibi işlemler yapılır? Bu ve benzeri bilgilere internet sayfamızda bilgilendirme amaçlı hazırlanan makalelerden ulaşabilirsiniz.
Boşanma davasının reddi, daha önceki makalelerimizde de açıkladığımız gibi belli başlı etkenlerin olması ile gerçekleşebilir. Bunları kısa şekilde hatırlayacak olursak;
- Boşanma için gerekli olan evrakların tam olmaması
- Toparlanan evrakların prosedürleri sağlamaması
- Boşanma sebeplerinin, Kanun koyucu tarafından belirlenmemiş olan sebeplerden olması
- Davanın esasa ve usule uygun olarak açılmaması
- Boşanma davasının sebebinin ispatlanamaması durumlarında davanın reddedilmesi gerçekleşir.
Eğer ki yukarıda belirttiğimiz sebeplerden dolayı boşanma davanız reddedilirse, 3 yıl süre ile aynı sebepten dolayı boşanma davası açamazsınız. Bu süreci beklememek için farklı bir sebeple boşanma davası açabilirsiniz. Boşanma davasının reddinin sebepleri nelerdir sorusunun yanıtladıktan sonra, bu süreçte verilmiş bir nafaka kararı varsa “nafaka ne olacak” sorusunun yanıtını vereceğiz.
Reddedilen Boşanma Davasında Nafaka
Reddedilen boşanma davasında nafaka kararı verilmişse buradaki karar ne şekilde ilerler? Boşanma davasının reddi bazen ilk duruşmadan önce olabilir bazen de birkaç duruşma yapıldıktan sonra olabilir. Bu tamamen süreç içerisinde gelişen vakıalara bağlıdır. Davaların reddi ile karşılaşılması bazı durumlarda kaçınılmaz olmaktadır. Bazen usulden, bazen esastan ya da dava içerisinde yapılan yanlış işlemlerden dolayı hak kaybı yaşandığı görülmektedir.
Eğer ki boşanma davanız birkaç duruşma sonra reddedilmişse ve bu arada mahkeme nafaka kararı vermişse bu durumda da bazı değişiklikler olabilmesi mümkündür. Boşanma davasının reddinde ne olur sorusunun bir kısmını da nafaka kararı oluşturmaktadır. Bu durumda olabilecekleri belirtmek gerekirse;
- Dava reddedilmiş olsa bile hâkim nafaka kararı verebilir
- Davanın reddi gerçekleşirse, alınan nafaka “yoksulluk nafakası” değil “tedbir nafakası” olarak değişikliğe uğrar
- Hâkim nafaka kararı vermemişse, dava temyize gönderilebilir
- Davanın reddinde nafakanın artırılmasına veya azaltılmasına da karar verilebilir.
Reddedilen Boşanma Davasında Velayet Hakkı
Reddedilen boşanma davasında velayet hakkı şöyle olmalıdır; Eğer ki hâkim konu hakkındaki kararda değişiklik yapmadıysa, aynı şekilde devam eder. Taraflar bu kurala uyum sağlamaya devam etmelidir.
Eğer ki karşı taraf bu kurala uyum sağlamazsa, hakkında işlem başlatılabilir. Davanız reddedilirken verilen karara itiraz etmek için, temyize başvurabilirsiniz. Temyiz yoluna başvurmak her davada hak olan bir etkendir.
Boşanma davasının reddinde ne olur ve boşanmanın usulleri hakkında görüşme yapmak için, hukuk büromuzla iletişime geçebilirsiniz.
Kadın İşçileri Hakları Nelerdir sorusunun yanıtı için, bir sonraki yayınımızı inceleyebilirsiniz.
0
Merhaba bosanma davam reddedildi tedbir nafakasi devam ediyor fakat esim ben istedigim zaman cocugu alabilirim diyor boyle bir hakki var mi
Aynı soru cevabını bende ariyorum
Aynı soruyu bende soruyorum
7 aydır esimle bosanma surecindeyiz iki duruşmaya girdik 2durusmada dava reddedildi nafaka konusu hiç konusulmadi ben av . Beye defalaca dile getirmeme rağmen şuan hala nafaka bağlanmadı iki kız çocuğum var ikiside bende benim ne yapmam lazım lütfen yardımcı olur musunuz
Eşimin açmış olduğu boşanma davasını yargıtay red etti tekrar dava acabilirmi belli bir süresi varmı