Boşanma Sonrası İddet Süresi Kaldırılma Davası

Boşanma Sonrası İddet Süresi Kaldırılma Davası

Boşanma sonrası iddet süresi kaldırılma davası nasıl açılır ve bu davanın sonucunda neler olur? İddet süresi, boşanma davasından sonra kadının yeniden evlenmesi için, beklemesi gereken zorunlu süredir. Kanun koyucunun belirlediği bu süre 300 gün olmaktadır. Buradaki amaç, kadının hamilelik durumu varsa, çocuğun nüfusa kaydında hata olmamasıdır. Fakat konunun bir değişikliği de, evlilik birliği içinde başka bir erkekten hamile kalan kadın için geçerlidir.

İddet süresi içerisinde dünyaya gelen çocuk, boşanma olsa bile eşin nüfus hanesine yazılmaktadır. Ayrıca kadın hamile olmasa bile yeniden bir evlilik yaşaması için bu süreyi beklemek zorundadır. Belirtilen süreyi beklemek istemeyen kadın, hamile olmadığını doktor raporu ile kanıtlayarak, iddet süresi kaldırılma davası açabilir.

İddet Süresinin Kaldırılması Davası Dilekçesi

İddet süresinin kaldırılması davası dilekçesi yazılırken, Kanun koyucu avukat ile çalışma zorunluluğu belirten bir madde hazırlamamıştır. Talep ederseniz ve mağduriyet yaşamayacağınızı düşünüyorsanız, bu dilekçeyi kendinizde hazırlayabilirsiniz. İddet müddeti, birçok kadının kendini tutsak hissettiği süredir. Sıklıkla karşılaşılan bu talepte kadınların en büyük istekleri, bu psikolojik baskıya da sebep olan durumdan kurtulmaktır.

Dava dilekçesinin içeriğinde, Kanunun koyduğu 300 günlük sürenin bitirilmeden kaldırılması talep edilir ve bu konudaki hukuki alt yapı oluşturulur. Yani dilekçenin içeriği, Kanuni ölçütlerde hazırlanmalıdır. Aksi olan durumlarda hak kaybı yaşanılması ve davanızın reddedilmesi kaçınılmaz olmaktadır.

Ayrıca belirtmemiz gerekir ki; iddet süresi sadece kadın için geçerlidir, erkek isterse boşanmadan hemen sonra başka bir evlilik yaşayabilir. Bu sebeple de iddet süresi kaldırılma davası kadınların başvurdukları bir haktır.

İddet Süresi Davası Ne Kadar Sürer

İddet süresi davası ne kadar sürer, verilen 300 gün içerinde biter mi? Bilindiği gibi, Türk Hukuk Mahkemeleri oldukça yoğun çalışmaktadır. Bu sebeple de birçok dava ortalama en az 1 yıl sürmektedir. Tabi bu her dava için geçerli değildir, yıllarca süren davalarda olabilmektedir.

İddet müddeti 300 gün sürerken, bunun erken sona ermesi için başvurulan bir dava ne kadar sürede sonuçlanır? Bu talep doğrultusunda açılan dava, mahkemenin yoğunluğuna ve alınması gereken sağlık raporlarına bağlı olarak 1 hafta ile 1 ay arasında sonuçlanmaktadır.

Boşanma sonrası iddet süresi kaldırılma davası ve diğer aile hukuku davalarınızla ilgili olarak, Beylikdüzü Boşanma Avukatı ile görüşebilirsiniz..

Kaç Tür Vasiyetname Var sorusunun yanıtı için, bir sonraki yayınımıza göz atabilirsiniz.

0

Yorumlar (1)

Merhaba,benim şöyle bir durumum var yardımcı olursanız sevinirim,ben barodan avukat talep ederek dava açtım, benim boşanma davamın kararı geçen sene 1 haziranda gerekçeli kararımda 6 haziranda gerçekleşmiş ama avukatın ihmali yüzünden mi neyden bilmiyorum bize tebligat gelmesi için talep edilmemiş,bende prosüdürleri bilmediğim için bide sözde avukatım olduğu için takip edemedim etmedimde..ben nasıl boşandım kimliğimi ne zaman değiştiricem diye her sormama rağmen istediğiniz zaman değiştirebilirsiniz boşandınız artık gibi şeyler söyledi,bende nasıl olsa boşandım deyip araştırmadım artık kimliğimi değiştireyim diye nüfusa gidince tebligatların taraflara ulaşmadığını ve kararın kesinleşmediğini öğrendim,araştırıp farkedince avukatımla iletişime geçtim siz kesinleşmesi için tebligat talebinde bulunmamışsınız dedim,bende boşandım diye seviniyordum..bu 10 ay içinde benim hayatıma birisi girdi nişanlandık iddet müddeti bitti diye Haziran ayının 18 ine gün alacaktık ama kesinleşmediği için şuan elimiz kolumuz bağlı ne yapmam gerekiyor?avukatımda tebligatı daha yeni talep etmiş taraflara ulaşacakta kesinleşmesi için 2 hafta beklicem falan filan,yani kesinleştikten sonra ihmalin yüzünden bir 300 gün dahamı bekleyeceğiz?moralim çok bozuk lütfen bana akıl verin ? iddet müddeti davası haricinde başka çıkış yolu yokmu?her ne kadar halledicem resmi nikahla evleneceksiniz desede ben avukatıma artık güvenmiyorum bana böyle diyerek kandırmaya çalışıyorsa adliyeye gidip avukattan şikayetçi olucam..

Yorum Gönder