Çekişmeli Boşanma Davasının Reddi

Çekişmeli Boşanma Davasının Reddi

Çekişmeli boşanma davasının reddi sebebi olacak unsurlar, Türk Medeni Kanunu maddeleri kapsamında belirtilmiştir. Bu şekilde açılan boşanma davaları, tarafların boşanmanın sonuçlarında uzlaşma sağlayamadığı zamanlarda olur. Çekişmeli boşanma davaları tek tarafın dava açması ile başlamaktadır. Çekişmeli olarak açılan boşanma davasının birden fazla reddedilme sebebi olmaktadır. Bunlara örnek olabilecek birkaç etkeni belirtmek gerekirse;

  • Usulde yapılan yanlış işlem
  • Esasta yapılan yanlış işlem
  • Davanın açılma sebebinin ispat edilememesi
  • Mahkemenin kesin olarak belirlediği sürede, yapılması gereken işlemlerin yapılmaması
  • Dava sürecinde ortak hayatın kısa sürelide olsa tekrar kurulması
  • Dava devam ederken, af etkeninin gerçekleşmesi
  • Diğerleri

Çekişmeli boşanma davası reddi gerçekleştiği zaman, tekrar dava açılması mümkündür fakat bu durum belli başlı şartlar halinde gerçekleşebilir.

Reddedilen Boşanma Davasının Sonuçları

Reddedilen boşanma davasının sonuçları konularına göre farklılık göstermektedir. Örneğin; Mahkeme sürecinde verilen velayet kararı aynı şekilde devam ederken, nafakanın iptaline ya da aynen devamına karar verilebilir.

Boşanma davası her iki tarafın barışmasıyla reddedilmişse eğer, evlilik devam eder. Yani böylesi olan durumlarda tarafların kimlik ve kütük bilgilerinde bir değişiklik meydana gelmez. Tarafların barışması ile ortak hayatın tekrar kurulması yönünde davanın devam etmemesi için, davadaki tarafların bunu mahkemeye belirtmesi gerekmektedir. Yapılan bu işlemede davadan feragat etmek denilmektedir. Bu şekilde çekişmeli boşanma davasının reddi işleminin gerçekleşmesi için, taraflar başvuru yapabileceği gibi dava sürecinde tayin ettikleri avukat varsa, avukatları da bu işlemi gerçekleştirebilir.

Reddedilen Davaya Tekrar Başlanır mı?

Reddedilen davaya tekrar başlanır mı? Taraflar boşanma davası sürecinde af niteliğini oluşturan bir unsur gerçekleştirirse eğer, davanın reddi gerçekleşir. Fakat bu süreden vazgeçmek isteyen bir taraf olursa yeniden dava açma hakkına sahiptir.

Aftan sonra açılacak olan dava için yeniden boşanmanın gerçekleşmesi için geçerli bir sebep yaşanmalıdır. Çünkü dava içerisindeyken gerçekleşen aftan sonra, daha önce yaşanılan bütün eylemlerin affı gerçekleşmiş olur. Eğer ki yaşanılan yeni bir eylem yoksa ve taraflardan birisi bu davanın boşanma ile gerçekleşmesini istiyorsa 3 yıl boyunca ortak hayatın kesinlikle kurulmaması ilkesine uyum sağlamalıdır.

Çekişmeli boşanma davasının reddi ve çekişmeli boşanma davasının süreci hakkında detaylı görüşme yapmak için, hukuk büromuzdan danışmanlık randevusu talep edebilirsiniz.

Bir sonraki yayınımız olan çekişmeli boşanma davasında avukat başlıklı makalemizi okumak için, linki tıklayabilirsiniz.

0

Related Posts

Yorum Gönder