Çekişmeli Boşanma Davasının Süreci
Çekişmeli boşanma davasının süreci nasıl başlar ve nasıl ilerler? Boşanma, taraflardan birinin veya ikisinin de ortak hayatı sonlandırma isteği ile başvurulan resmi bir durumdur. Boşanma davası bilindiği gibi iki şekilde olur. Bunlar; Anlaşmalı boşanma ve çekişmeli boşanmadır. Eğer ki evlilik birliği içerisinde 1 yıllık süre dolmamışsa, taraflardan biri boşanmak istemiyorsa ya da boşanmanın maddi ve manevi sonuçlarında uzlaşma sağlanamadıysa, dava çekişmeli olarak açılabilir.
Boşanmanın sebeplerini Kanun koyucu belirlemiştir. Bu sebeplerden biri veya daha fazlası ile dava açılabilir. Çekişmeli boşanma davasının açılması için, ilk olarak boşanma dilekçesi hazırlanmalıdır ve bu dilekçenin içeriğinde boşanmanın sebepleri anlatılmalıdır. Dilekçenin tamamlanması ve Adli işlemlerin yapılmasından sonra, çekişmeli boşanma davasının süreci başlamış olur.
Çekişmeli Boşanma Davasında Velayet
Çekişmeli boşanma davasında velayet hakkının kimde olacağına taraflar karar veremezse, hâkim karar verir. Hâkim bu kararı verirken çocuğun menfaatlerini göz önünde bulundurur. Yani çocuğun yaşı, eğitim durumu, tarafların maddi ve manevi durumları, pedagog görüşleri gibi pek çok etkenin birleşmesi sonucu karar verir.
Velayet hakkı alamayan taraf çocuğun özelliklerine göre kişisel ilişki kurma zamanı hakkına sahiptir. Ayrıca çocuğun özel bakım ve eğitim masraflarına da maddi imkânları oranında katılmak zorundadır. Bu giderlere ortak olma payına nafaka ödemesi denilir. Nafakanın miktarını, hâkim belirlemektedir. Belirlenen bu ödeme yapılmazsa, kişinin hakkında cezai yaptırım uygulanır. Çekişmeli boşanma davası süreci içerisinde velayet vb. birçok konuda karar verilir.
Çekişmeli Boşanma Davasında Avukat
Çekişmeli boşanma davasında avukat ile çalışma zorunluluğunuz yoktur. Fakat bu süreç başlarken hazırlanması gereken evraklar ve dilekçeler vardır. Dava başladığı andan itibaren karşılıklı tarafların hazırlayacağı cevap dilekçeleri, delil dilekçesi vb. dilekçeler olacaktır. Bunların Kanuna uygun olarak hazırlanması için avukat yardımı almanız size fayda sağlayacaktır.
Avukat, bu üzün süreç içerisinde sizin yapabileceğiniz yanlış işlemlerden sizi korumakla yükümlüdür. Çünkü dava sürecinizde dilekçeler ile ilgili olarak kaçıracağınız bir süre ya da yapacağınız hatalı bir işlem sonrasında, davanızın seyri değişebilir ve hak kaybı yaşarsınız. Hatta bu hatanın sonucunda davanız reddedilebilir.
Çekişmeli boşanma davasının süreci ve diğer boşanma konuları ile ilgili olarak detaylı görüşme yapmak için, internet sayfamızda yer alan iletişim bilgilerinden faydalanarak, hukuk büromuzdan randevu talep edebilirsiniz.
Kadın işçilerin emzirme hakları makalemizi inceleyebilirsiniz.
0