Ceza Davasında Şikâyetten Vazgeçme

Ceza Davasında Şikâyetten Vazgeçme

Ceza davasında şikâyetten vazgeçme yapılabilir mi? Soruşturulması ve kovuşturulması şikâyete bağlı suçlardan zarar görenlerin, soruşturma ve kovuşturma yapılması, failin cezalandırılması iradesini ortaya koymak amacıyla, yetkili makamlara yapılan başvurulara şikâyet denilmektedir.

Şikâyetten vazgeçilebilir veya şikâyet geri alınabilir. Vazgeçme, doğmuş fakat henüz kullanılmamış olan şikâyet hakkının kullanılmayacağının, hakkın kullanılabileceği süre içinde açıklanmasıdır. Yapılmış olan şikâyet ise ancak geri alınabilir. Vazgeçme ve geri alma işlemleri sadece 1 kere yapılabilir. Soruşturma evresinde şikâyet geri alınırsa soruşturma sona erer. Kovuşturma evresinde suçtan zarar gören kişinin şikâyetini geri alması ise, davayı düşürür. Bazı suçlarda ise, suç unsuru kamu davasına dönüştürülür.

Ceza davalarında şikâyetten vazgeçme konumuzu anlatmaya devam ederken, bu davadaki talep işleminden bahsedeceğiz.

Ceza Davasında Talep

Ceza davasında talep yani istem bazı suçlar bakımından, devletin resmi bir makamının şikâyetidir. Fakat şikâyetten farklı olarak, talep halinde savcı dava açmak zorundadır. Savcının dava açmak zorunda oluşu, delillerin iddianame düzenlemek için yeterli olup olmadığı hususundaki takdir yetkisinin bulunmadığı anlamına gelmektedir. Bu zorunluluk aynı şekilde, iddianameyi kabul edilebilirlik yönünden değerlendirecek olan mahkemeyi de doğru orantıda etkilemektedir. İadeyi gerektiren başka bir sebep bulunmadığı takdirde, mahkeme delilin dava açmak için yeterli olmadığı gerekçesi ile iddianameyi iade edemeyecektir. Talep, soruşturma şartı değil, sadece bir kovuşturma şartı olmaktadır.

Ceza davasında şikâyetten vazgeçme başlıklı makalemizin son kısmında ise, başvuru işlemlerinden bahsedeceğiz.

Ceza Davasında Müracaat

Ceza davasında müracaat bazı suçlarda, belirli makamların veya yabancı devletin şikâyette bulunmasıdır. Başvuru üzerine savcı dava açmak zorunda değildir. Müracaat üzerine savcı soruşturma yapar ve suçun işlendiği hususunda yeterli delile ulaşırsa, kamu davası açmak üzere iddianame düzenler. İddianame ilgili mahkeme tarafından, kabul edilebilirlik yönünden serbest olarak değerlendirilir.

Müracaat kural olarak süreye bağlı olmamaktadır ve geri alınamaz. Soruşturması ve kovuşturulması müracaata bağlı suçlar çeşitli kanunlarda açıkça gösterilmektedir. Ayrıca bilinmesi gereken bir hususta şöyle olmaktadır; Müracaat işlemlerini belli başlı uygulamalarda yabancı devletler de yapabilmektedir.

Ceza davasında şikâyetten vazgeçme ve ceza davasına dair bütün konular hakkında detaylı bilgi sahibi olmak için, internet sayfamızda yer alan iletişim bilgilerinden faydalanarak, Beylikdüzü Ceza Avukatı ile görüşebilirsiniz.

Yıllık İzin Süresi Hesaplama ile ilgili merak ettiğiniz herşeyi, bir sonraki yayınımızda bulabilirsiniz.

1

Related Posts

Yorumlar (4)

Bn daha önce eşimle mahkemelik olup mahkemede para cezasına çarptırdı eşimi ama 5 sene için de suça karışmazsa düşecekti tekrardan yine böyle bir takım sorunlar olunca yeni bir mahkeme olacak bn şikayeti geri çekebilir miyim yada mahkemeye gitmezsem dava düşer mi çünkü anlaşmalı olarak boşanmak istiyoruz biz o yüzden para cezasını mahkeme ye ödenmesinden se bn nafakasını ödemesini istiyorum napmam gerekiyor

slm bundan 1 yil once tartisma gibi bir surec yasadim sonra mahkemede sikayetci olmadimi soyledim ama karsi taraf ceza aldi ,simdi karsi taraf benden aramizda bir sorun olmadigina dahil. bir dilekce istiyor istinafa gondermek icin benim icin bir sakinca varmi. surec. ne olur kisi tutuklugunu dusurtmek istiyor
tesekurler

Şikayetimi geri çekersem duruşma olur mu günü belirlendi ama

Merhaba eşimle çok sorunlu bi evliligimiz vardı beni darp etti rapor falan aldım sonra para cezası ve belli bi süre bu suça karışmaması şartıyla bırakıldı. Bir kaç yıl geçti biz ayrıldık geçen yine bana şiddet uyguladı bende şikayetçi oldum rapor falan gözaltına alınmış sikayetimi geri alsam çıkar mike

Yorum Gönder