Çocuğun Mallarında Yönetim

Çocuğun Mallarında Yönetim

Çocuğun mallarında yönetim nasıl olmalı ve bunun nitelikleri, halleri nelerdir? Bu ve benzeri sorularınızın yanıtını sizler için bilgilendirme amaçlı hazırlanan bu makalemizde bulabilirsiniz.

Çocuğun mallarındaki yönetim; anne ve baba evlilik birliği içerisinde ise kendilerine aittir. Fakat çocuğa miras, bağış vb. yollarla geçen malları kullanma ve değerlendirme hakları, Kanun çerçevesinde sınırlandırılmıştır. Anne ve baba boşanmış ise, aynı hak velayeti bulunan tarafa aittir ve burada da haklar sınırlıdır. Eğer ki, anne ve babanın velayet hakları alınmışsa ya da ebeveynlerin ölümü gerçekleşmişse çocuğun vasisi bu konuda yetkili olan kişidir. Vasi içinde Kanun’da aynı uygulamalar belirli maddeler halinde sınırlandırılmıştır. Akıl fiili eksik ya da noksan olan çocuğun mallarında yönetim, velayet hakları kimdeyse ona ait olmaktadır.

Anne ve Babanın Yönetim Hakkı Dışındaki Mallar

Anne ve babanın yönetim hakkı dışındaki mallar, Türk Medeni Hukukunda madde 357 ve 359 arasında düzenlenmiştir. Çocuğun bazı mallarının yönetim hakkı, ebeveynlerin haklarının dışında bırakılmıştır. Çocuğun bu şekilde yönetilen mallarına “Serbest mallar” denilmektedir.

Karşılıksız olarak kazandırılanlar ile ilgili olarak anne ve babaya getirilen sınırlandırmalar çocuğun bakımı, yetiştirilmesi, eğitimi için zorunlu olunan koşullarda, hâkimin belirleyeceği miktarlarda kullanılabilir.

Çocuğun mallarından ebeveynlerin tasarruf edemeyeceği uygulamalardan biride, meslek ve sanat icra etmesi, öğrenmesi için çocuğa verilen mal ve kazanç olmaktadır. Bu konu Türk Medeni Kanunu madde 359/f.1’de açıklanmıştır.

Çocuğun mallarında yönetim başlıklı makalemize devam ederken, yönetim hakkının sonlandırılması ile ilgili bilgi vererek devam edeceğiz.

Çocuğun Mallarında Yönetimin Sonlandırılması

Çocuğun mallarında yönetimin sonlandırılması konusunun kapsamı, Türk Medeni Hukuku tarafından belirlenmiştir. Çocuk mallarındaki yönetim hakkı anne ve babanın velayet haklarının sonlandırılması ile son bulur. Böyle olan durumda çocuğun mallarını yönetmedeki hak; ergin çocuğa, çocuk vesayet altında bulunuyorsa vasisine ya da yönetim kayyıma verilmişse ona devredilir. Çocuğun ergin olması, anne ve babanın ölümü ya da gaipliğine karar verilmesi de velayet hakkının sonlanmasını oluşturan etkenlerdir.

Çocuk ergin olana kadar; velayet hakkı bulunan kişi ya da kişiler, vasi veya Devlet tarafından koruma altındadır. Toplumun geleceğini oluşturan çocukların korunması için gerekli olan bütün düzenlemeler Medeni Kanunlarımızda detaylı şekilde yer almaktadır.

Çocuğun mallarında yönetim ve çocuk haklarına dair bilgiler edinmek için, Esenyurt Avukat ile iletişime geçebilirsiniz.

Bir sonraki yayınımız olan Akıl Hastalığı Sebebiyle Boşanma makalemizi inceleyebilirsiniz.

1

Related Posts

Yorum Gönder