Çocuk Mahkemesi
Çocuk mahkemesi davalarında, hangi tür dava konuları yer almaktadır? Çocukların yer aldığı davaların içerisinde, reşit olmayan çocuklar yer alır. Burada bazen sanık olarak görülen çocuk, bazı durumlarda da mağdur olarak yer alır. Bu sebepten dolayı da çocuk davalarının içerisinde, çocuğun hangi pozisyonda yer aldığına göre inceleme yapılır.
5395 Sayılı Kanun Maddesi uyarınca; Çocukların olduğu mahkemeler, asliye ceza muhakemesi tarafından yargılanması gereken suçlar ile ilgili olarak yaş küçüklüğü nedeniyle suça sürüklenen çocuklar hakkında açılan davalara bakmakla görevli olmaktadır. Bunun yanı sıra çocuk ağır ceza mahkemeleri ise, çocukların işlediği ve esasen ağır ceza mahkemeleri tarafından bakılması gereken davalardan oluşmaktadır. Çocuk mahkemesi kurallarınca, 18 yaşına kadar olan her bireyin davası belirtilen bu birimlerde görülmektedir.
Çocuk Mahkemeleri Nerededir?
Çocuk mahkemeleri nerededir? Diğer mahkeme türlerine göre, daha farklı bir işleyiş içerisinde olan bu mahkeme türlerinin görev ve yetki kapsamları da farklılıklar göstermektedir. Çocuk muhakemeleri ve ağır çocuk muhakemelerinin kurulum ve değişim yerlerine karar verme yetkisi, Adalet Bakanlığına ait olmaktadır.
Çocuk mahkemelerinin yargı çerçevesindeki yer aldığı alanlar, kurulmuş olduğu il ve ilçenin idari belirlenen sınırları dikkate alınarak belirlenir. Çocuk ağır mahkemelerinin yargı çevresi ise, bulundukları il merkezi ve ilçeler ile bunlara adli yönden bağlı olan ilçelerin idari sınır kapsamlarında olmaktadır.
Çocuk mahkemesi hakkında bilgi vermiş olduğumuz yazımıza devam ederken, bu mahkemelerde verilen kararlara ilişkin olan itiraz haklarının nasıl yapılacağından bahsedeceğiz.
Çocuk Mahkemelerinin Kararına İtiraz
Çocuk mahkemelerinin kararına itiraz edilmesi, 7 gün içerisinde yapılmalıdır. Yapılması istenen bu itiraz, suça sürüklenen çocuk ya da müdahil avukatları tarafından yapılabilir. Çocuk muhakemeleri hâkimi tarafından verilen karar ilişkin olarak yapılan itiraz, yargı çevresinde bulundukları mahkemeler tarafından incelenir.
Ayrıca belirtmemiz gereken bir durumda, hükmün açıklanmasının geri bırakılması konusunda olmaktadır. Çocuk muhakemeleri tarafından verilen hagb kararlarına ilişkin karşı itiraz hakkı kullanılabilir. Hagb ile ilgili verilen kararlara itiraz hakkı süresi, kararın mahkemede öğrenilmesinden ya da tebliğinden itibaren 7 gün içerisinde olmaktadır.
Çocuk mahkemesi ve çocuk haklarına dair olan dava konuları hakkında detaylı görüşme yapmak için, internet sayfamızda yer alan iletişim bilgilerinden faydalanarak, Bakırköy Ceza Avukat ile iletişime geçebilir ve danışmanlık randevusu talep edebilirsiniz.
Bir sonraki yayınımız Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi makalemizi inceleyebilirsiniz.
4
İyi günler
Çocuk mahkemelerinde memnu hak talebinde bulunulurmu öğrenebilirmiyim