Devletin Mirasçılığı
Devletin mirasçılığı Miras Kanunu madde 501’de yer almaktadır. Devletin yasal mirasçılık hakkını kazanabilmesi için belli başlı durumların oluşması gerekir. Hukuk büromuz tarafından bilgilendirme amaçlı hazırlanan bu makalemizde, Devlet mirasçılığı hangi koşullarda oluşur sorusunun yanıtını bulabilirsiniz. Devletin mirasçı olabilmesi için;
- Ölen kişinin, mirasçı bırakmaması gerekir
- Mirasçılar 3. Dereceye kadar sınırlandırılmıştır, miras bırakanın 3. Dereceye kadar mirasçıları ve alt soyunun olmaması gerekir
Diğer mirasçılara göre, bu tarz mirasçılığın 2 özelliği olmaktadır. Şöyle belirtebiliriz ki; Devletin mirasçı olduğu durumlarda, terekenin resen resmi defteri tutulmaktadır. Ayrıca Devlet, deftere yazılmış olan tereke borçlarından sınırsız ve kişisel olarak değil, sadece miras yoluyla edindiği değerler ölçüsünde sorumludur.
Devletin mirasçılığı başlıklı makalemize, vasiyetname hakkında bilgi vererek devam edeceğiz.
Vasiyetname Yazılması
Vasiyetname yazılması için belli başlı kurallar, Kanun koyucu tarafından belirlenmiştir. MK 502’ye göre, “Vasiyetname yapabilmek için ayırt etme gücüne sahip ve on beş yaşını doldurmuş olmak gerekir” diye belirtilmiştir. İlk olarak belirtelim ki; Hazırlanan vasiyetname miras bırakan tarafından, istenildiği zaman değiştirilebilir ya da iptal edilebilir
Ayırt etme gücünün vasiyetnamenin yapıldığı anda bulunması gerekir. Daha önce ya da daha sonrasında bulunup bulunmaması önemli bir durum olamaz. Kişi 15 yaşını doldurmuş olması şartı ile ayırt etme gücüne sahip küçük ve kısıtlılar, serbest olarak vasiyetname yapabilirler. Aynı kural MK 429’a göre, kendilerine yasal danışman atana kimseler içinde söz konusu olmaktadır.
Devletin mirasçılığı başlıklı makalemizin son kısmında, vasiyetnamenin geri alınmasının ne demek olduğunu açıklayacağız.
Vasiyetnamenin Geri Alınması
Vasiyetnamenin geri alınması durumu nasıl olur? Bir taraflı ölüme bağlı tasarruf olan vasiyetname, vasiyetçinin ölümüne kadar her zaman geri alınabilir. Bu geri alma, daha sonra yapılan bir ölüme bağlı tasarrufla ya da vasiyetnamenin yok edilmesi yolu ile olabileceği gibi, vasiyet olunan şeyde sağlar arası tasarruf ederek de gerçekleştirilebilir. Vasiyetçi, sonraki vasiyetname ya da miras sözleşmesiyle, daha önceki vasiyetnamesini geri aldığını açık olarak beyan eder.
Miras bırakan, vasiyetin geri alınmasının haricinde vasiyetin iptalini veya vasiyetin değiştirilmesini de isteyebilir.
Devletin mirasçılığı ve diğer mirasçılık konularınız hakkında görüşme yapabilmek için, internet sayfamızda yer alan iletişim bilgilerinden faydalanarak hukuk büromuzla iletişime geçebilir ve randevu talep edebilirsiniz.
Anlaşmalı Boşanma Protokolü hakkında bilgi edinmek için, bir sonraki yayınımızı inceleyebilirsiniz.
0