Evlatlığın Mirasçılığı

Evlatlığın Mirasçılığı

Evlatlığın mirasçılığı olabilir mi? Kişiler kendi istekleri doğrultusunda, evlat edinebilirler. Öncelikle bunun için yapılması gereken resmi işlemler vardır. Yapılan resmi işlemler sonrasında Devlette uygun görürse bir çocuğu evlat edinmenize veya koruyucu ailesi olmanıza izin verecektir.

Evlatlık olarak alınan kişinin mirasçılığı hakkında belirtmemiz gerekir ki; Kan hısımı olmayıp da zümre mirasçısı olan tek kişidir. Miras Kanunu madde 500’e göre, “Evlatlık ve altsoyu, evlat edinene kan hısımı gibi mirasçı olabilirler. Evlatlığın kendi ailesindeki mirasçılığı da devam eder” diye belirtilmektedir. Bu maddedeki hakların gerçek olabilmesi için, evlat edinen kişinin ölüm anında, evlatlık ilişkisinin resmi olarak kurulmuş olması aranan niteliktir. İşlemler bitmeden, miras bırakan ölür ise evlatlığın mirasçılığı geçerli olamaz.

Evlatlık Ve Altsoyunun Mirasçılığı

Evlatlık ve altsoyunun mirasçılığı hakkında makalemizin bu kısmında maddeler halinde açıklamalar yapacağız.

  • Evlatlığın kendi ailesine, yani kan hısımlarına olan mirasçılığı devem eder. Böylece evlatlık ve altsoyu hem kendi hısımlarından hem de evlat edinenden miras alırlar.
  • Evlatlık ve alt soyu, sadece evlat edinene mirasçı olabilirler. Evlat edinme ile sadece evlat edinen ve evlatlık ile onun altsoyu arasında hısımlık bağı kurulduğu için, evlatlık ve altsoyu, evlat edinenin hısımlarına mirasçı olamaz.
  • Evlat edinen ile evlatlık ve altsoyu arasındaki mirasçılık tek yönlüdür. Yani, evlat edinen ve hısımları evlatlığa mirasçı olamazlar. Bu sebeple, evlat edinen ya da hısımlarının, evlatlığın atanmış mirasçısı olmalarına bir engel yoktur.

Evlatlığın mirasçılığı başlıklı makalemizin son kısmında, mirasçılıkta hısımlık hakkında bilgilendirme yapacağız.

Miras Kanununda Hısımlık

Miras Kanununda hısımlık 3 gruba ayrılmaktadır. Bunlar;

  • Kan hısımlığı
  • Kayın hısımlığı
  • Evlat edinmeden doğan hısımlık

Türk Medeni Hukuku Miras hükümlerine göre hısımlık, sadece gerçek kişiler bakımından söz konusu olan ve insanların arasındaki yakınlık bağını ortaya koyan bir kurumdur. Özellikle miras hukukunda, usul hukukunda ve aile hukukunda büyük önem taşır. Hısımlık ya doğal yolla ya da evlenme veya evlat edinme gibi belli ilişkiler sonucunda ortaya çıkan bir bağdır.

Miras Hukukuna dair evlatlığın mirasçılığı, miras hakları, miras paylaşımları, haksız edinimler, saklı paylı mirasçılar, mirasın reddedilmesi vb. Miras davaları hakkında, danışmanlık ve avukatlık hizmeti almak için, Avcılar Avukat ile görüşebilirsiniz.

Bir sonraki yayınımız olan Evlilik Birliğinin Sarsılması makalemizi inceleyebilirsiniz.

1

Related Posts

Yorum Gönder