Evlendikten Sonra İkametgâh Değişikliği

Evlendikten sonra ikametgâh değişikliği yapılması zorunlu mu? Evlilik, resmi şekilde yani Devlet onaylı olarak gerçekleştirilen bir unsurdur. Resmi olarak kadın ve erkeğin hayatını birleştirmesi için, evlilik birliğinin kurallara uygun şekilde kurulması gerekir. Uygunluk kurallarından biri de, evlilik de yasaklı olmayan kadın ve erkeğin evlenmesi şartıdır.

Resmi şekilde gerçekleşen evlilik sonrasında, kadın ve erkeğin yapması gereken işlemler vardır. Bu işlemlerden biri de, ikametgâh değişikliği olmaktadır. İkametgâh, kişinin yaşam yeri olan evinin adres bilgisidir. Resmi veri tabanlarında da yer alan ikametgâh adresi, kişiye ait olan bütün bildirimlerin yapılması için kullanılır. Bu nedenle de, kişi yaşam alanını değiştirdiğinde bu değişikliği yapmakla yükümlüdür.

Kadın ve erkek ortak yaşamını, daha önce yaşadıkları evde birleştirmiyorsa, adres değişikliği yapılması zorunludur. Adres değişikliğinin yapılması için, resmi nikâh günü itibarı ile 30 gün süre tanınmıştır. Kanunen tanınan bu süre içerisinde gerekli değişiklik yapılmazsa eğer, kişi ya da kişiler para cezası ödemek zorunda kalır. Evlilik sonrasında ikametgâh yani adres değişikliği için çiftlerin, oturacakları evin bağlı bulunduğu nüfus ve vatandaşlık işleri dairesine müracaat etmesi gerekir. Bu işlem için gerekli olacak evraklar;

  • Nüfus cüzdanı
  • Adına ve yeni adresine göre kesilmiş bir fatura veya kira sözleşmesi yeterli olacaktır

Evlendikten Sonra İkametgâh Değişikliği E-Devlet

Son dönemlerde merak edilen konulardan biri de, e-Devlet sistemi üzerinden yapılması muhtemel olan değişiklikler ve işlemlerdir. E-Devlet platformu üzerinden kişiler, pek çok bilgi ve evraklarına ulaşabilirler. Son yıllarda sıklıkla kullanılan bu uygulama, kişilerin Devlet Dairelerinde vakit kaybetmesini ve Devlet Dairelerindeki yoğunluğun azaltılması için, oldukça kullanışlı hale gelmiştir.

E-Devlet sistemi üzerinden yapılabilecek bir işlemde, ikametgâh adresinde yapılması gereken işlem olmaktadır. Yapılan son düzenlemeler sonrasında, adres değişiklikleri Nüfus Müdürlüklerinin yanı sıra e-Devlet sistemi üzerinden de yapılabilmektedir.

Adres Değişikliği

Adres değişiklikleri, sadece evlilik sonrasında yapılan bir işlem değildir. Evliliğin yanı sıra, kişinin ev değiştirmesi durumunda da, bu değişikliği yapması gerekmektedir. Adres değişikliği yapılmadığı sürece, kişinin ikametgâh durumu askıda gözükür. Bu durumda da, kişiye ulaşması gereken resmi evraklar ulaşamaz. Ayrıca bilinmesi gerekir ki; İkamet bildirimi yapmayan kişiler, idari para ceza ödemesi yapmak zorunda kalırlar.

Evlilik Sonrası Kimlik Değiştirme

Evlilik sonrası yapılması gereken resmi işlemlerden biri de, kimlik değişimi olmaktadır. Son yıllarda Ülkemizde çipli olarak bilinen kimlik kartları kullanılmaktadır. Bu kimliklerde de, yapılan düzenlemeler gerekliliğince, kişilerin medeni hal durumları yer almıyor. Kişinin medeni hal kısmının yer almamasından dolayı da, erkeklerin artık yeni uygulamada kimlik değiştirmesine gerek duyulmamaktadır.

Yeni düzenlenen kimliklere göre, evlilik sonrası erkeklerin kimlik değiştirmesine soyadı değişikliği olmayacağı için, gerek duyulmazken aynı durum kadınlar için geçerli olmamaktadır. Kadınlar, evlilik sonrasında kimliklerini değiştirerek yeni düzenlenmiş soyadlarını kullanmaktadır.

Nüfus Müdürlüğü

Evlendikten sonra ikametgâh değişikliği nüfus idaresinden yapılabileceği gibi, e- Devlet portalından da yapılabilmektedir. Nüfus Müdürlüklerinin tek görevi, kayıt işlemleri değildir. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Müdürlüğünün pek çok görevi olmaktadır. Bu resmi dairenin görevlerine birkaç örnek belirtmek gerekirse;

Ülke nüfusunun yapısı, nitelikleri, nüfus hareketleri ve bunlardaki gelişmelere göre izlenecek politikaların saptanmasına yönelik çalışmaları ilgili kuruluşlarla işbirliği içinde yapmak

  • Belirlenecek esasların yürütülmesini sağlamak
  • Nüfus hareketlerini izlemek ve değerlendirmek
  • Merkezi Nüfus İdaresi Sisteminin uygulanmasına geçilen yerlerden başlanmak üzere Türk Vatandaşları ile Türkiye’de nüfus kaydı tutulmuş olan yabancılara nüfus kütüklerinde bilgi alışverişini kolaylaştırma

Evlendikten Sonra Soyadı Değişikliği

Türk hukuku sisteminde daha önce yer alan kanun maddeleri gerekliliğince; Kadın evlilik birliği kurulduktan sonra kocasının soyadını almak zorunda bırakılıyordu. Fakat kadınların özellikle iş hayatında pek çok girişimler yapmaları ile birlikte değişen soyadlarından dolayı zorluklar yaşanmaya başlamışlardır.

İş hayatında ya da farklı bir nedenle kızlık soyadı ile tanınan kişiler, evlilik birliği sonrasında değişen soyadları nedeniyle maddi olarak kayıp yaşamışlardır. Bunun yanı sıra Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine göre de; Kadının zorlayıcı şekilde kocasının soyadını alması uygun görülmemiştir. Bu nedenlerden dolayı da Ülkemizde 187 madde içeriğinde yeni bir düzenleme gerçekleşmiştir. TMK Madde 187 uygulamasına göre; Kadın evlilik birliği kurulduktan sonra, kocasının soyadının yanı sıra kızlık soyadını da kullanabilir. Bu uygulamadaki tek şart ilk sırada kocanın soyadının yer almasıdır.

Evlendikten sonra soyadı değişikliği nasıl yapılır ve bu konuda kadının hakları nelerdir? Kadınlar evlilik sonrasında; Sadece kocanın soyadını kullanabilir, kocanın ve kızlık soyadını birlikte kullanabilir veya sadece kızlık soyadını kullanabilir.

Evlilik birliği kurulduktan sonra, soyadını değiştirmek isteyen kadınlar içinde kanunen belirlemeler yapılmıştır. Kadın evlilik kurulduktan sonra, sadece kızlık soyadını kullanmak isterse; Bu nedene uygun olan bir dilekçe eşliğinde aile mahkemesine başvuru yapabilme hakkına sahiptir.

Bankada Soyadı Değişikliği Nasıl Yapılır

Evlilik birliği ile birlikte soyadında değişiklik gerçekleşen kadının, banka bilgilerini de değiştirmesi gerekmektedir. Bu değişiklik gerçekleştirilmediği takdirde, yapılan bütün banka işlemlerinde aksaklıklar yaşanır. Bankada soyadı değişikliğinin yapılabilmesi için; Kişi kendisine en yakın şubeye giderek, bilgilerinin güncellenmesini talep edebilir. Bunun sonrasında bankada, soyadı değişikliği gerçekleşmiş olur.

Evlendikten Sonra Kimlik Değiştirme Süresi

Evlilik birliğinin kurulmasından sonra, kimlik değişikliğinin yapılması için, belirlenen bir süre vardır. Kanun koyucunun belirlemiş olduğu bu süre içerisinde, kimlik değişikliği yapılmazsa cezai para uygulaması yapılır. Resmi nikâh sonrasında, yapılması gereken kimlik değişikliği nikâh sonrasındaki ilk 30 gün içerisinde yapılmalıdır.

Evlendikten sonra ikametgâh değişikliği ve aile hukuku davaları hakkında detaylı görüşme yapmak için, internet sayfamızda yer alan iletişim bilgilerinden faydalanarak hukuk büromuzla iletişime geçebilir ve danışmanlık randevusu talep edebilirsiniz.

30

Yorumlar (4)

Bu videoda başkasının yanına e- devletten nasıl adres alınacağı detaylı anlatılıyor. https://youtu.be/bnbOO-G3EK8

Merhaba Merve hanm ben on beş aylık evliyim Bornova’da oturmaktayım 7ayda kira sözleşmem bitiyor bucaya taşınacağız Eşim ben asla bornova’dan başka bir yerde oturmam diyor benimle bucaya asla gelmeyeceğini ifade ediyor bu evlilik biterse bitsin diyor asla bucaya gelmeyeceğini söyledi ne yapabilirim yasal olarak bana bu konuda yardımcı olmanızı çok istirham ediyorum saygılarımla

Hem babamin evinde hem esimin evinde aynı anda ikametgâh olur mu

Resmi nikah yaptım kimlik çıkartım bugün ama eski ikametgah Bingöl de şuan İstanbuldayim kendisimi değişiyir yoksa tekrar müracaat etmemi lazim

Yorum Gönder