Evliliğin İptalinde Miras Payı

Evliliğin İptalinde Miras Payı

Evliliğin iptalinde miras payı ortaklığı devam edebilir mi? Miras ve evlilik bir arada düşünüldüğü zaman kişilerin aklında pek çok soru işareti oluşmaktadır. Çünkü evlilikle kişilerin pek çok açıdan mal varlıklarında da ortaklıkları oluşur. Fakat edinilen her mal, tarafların ortaklığını oluşturamaz. Şöyle ki, evlilik birliği öncesinde edinilen mallar, evlilik birliğinde farklı bir mal rejimi söz konusu olarak seçilmezse, her iki tarafında ortaklığını oluşturmaz.

Miras paylarında da durum bu evlilik birliği içerisinde ve evliliğin sonlandırılması şeklinde değişikliğe uğramaktadır. Şöyle ki, evlilik birliği içerisinde iken, taraflardan birinin ölümü ile evlilik sonlanırsa, hayatta kalan eş ölen eşin mirasçısı olabilir. Fakat evlilik birliği iptal ile sonuçlanırsa, evlilik iptalinde miras payı ortaklığı da ortadan kalkmış olur.

Boşanma Davalarında Miras Hakkı

Boşanma davalarında miras hakkı kişiye mi bağlı olur yoksa taraflar arasında bölüşülmesi gereken bir durum mu oluşturur? Bu konuyu incelerken iki şekilde ele almak gerekir. Bunlar;

  • Boşanma durumunda eşten kalan miras
  • Boşanma durumunda eşe kalan mirastan pay alma

Makalemizin bu kısmında, boşanma davası sonucunda eşten kalan miras hakkından bahsedeceğiz. Türk Medeni Hukuku kapsamı kurallarına göre, boşanma davası süreci başlarken, ilerletilirken ve sonuçlanırken boşanma davası içerisinde olan eşler birbirinin miras haklarından faydalanamazlar. Kanun bu konuda, miras hakkını sadece miras kalan kişiye hak olarak vermiştir.

Evliliğin iptalinde miras payı başlıklı yazımızın son kısmında, konu hakkında farklı bir bilgi içeriğine ulaşabilirsiniz.

Boşanma Gerçekleşince Eşe Kalan Mirastan Yararlanılır mı?

Boşanma gerçekleşince eşe kalan mirastan yararlanılır mı? Boşanma sürecinde olan kişilerin sıklıkla merak ettikleri bir soruda bu şekilde olmaktadır. Taraflar, boşanma davalarında mallar üzerindeki paylaşımlarda sıklıkla anlaşmazlığa düşerler.

Türk Medeni Hukuku hem miras paylaşımı gerekliliğince, hem de aile hukuku gerekliliğince bu konuda aynı kararları vermektedir. Her iki hukuk alanı açısından da incelendiği zaman görülür ki; Eşler sadece evlilik birliği içerisinde iken birbirlerinin yasal mirasçısı olabilirler. Evlilik birliği boşanma ya da evliliğin iptali ile sonuçlanırsa, taraflar kesinlikle yasal mirasçı olamazlar. Sadece evliliğin ölümle bitmesi durumunda yasal mirasçılık söz konusu olabilir.

Evliliğin iptalinde miras payı ve diğer dava konularınız hakkında, İstanbul Avukat Merve ARI ile iletişime geçiniz.

Genel Boşanmanın Sebepleri hakkında bilgi almak için, bir sonraki yayınımıza göz atabilirsiniz.

0

Related Posts

Yorum Gönder