Evliliğin İptalinin Sonuçları

Evliliğin İptalinin Sonuçları

Evliliğin iptalinin sonuçları hem maddi, hem de manevi sonuçlar olarak ortaya çıkmaktadır. Ayrıca evlilik birliği içerisinde dünyaya gelen müşterek çocuklar içinde, verilen bu kararlar sonucu değişiklikler meydana gelebilir. Evliliğin iptali ve boşanma davaları birbirinden daha farklı konular yani davalar olmaktadır.

Evlilik birliğine başlanırken tarafların; Statü değişikliği, soyadı değişikliği, mal rejimi tasfiyesi, miras hakkı değişikliği ve evliliğin başlamasıyla oluşan pek çok hakları oluşur. Fakat evliliğin sonlandırılması ile birlikte bu haklar ya uzlaşarak ya da hâkimin karar ve yetkisi ile değişikliğe uğrar. Evliliğin iptalinde yaşanılan en büyük değişiklikte, kütük bilgilerinde yaşanmaktadır. Kişiler boşandıktan sonra, kütüklerindeki sıfatları dul olarak geçmektedir. Fakat evliliğin iptalinin sonuçları olarak, verilen karar sonrasında bu kısımda bu şekilde bir yazı yer almaz. Yani taraflar hiç evlilik yaşamamış sayılır.

Evliliğin İptali Nasıl Olur?

Evliliğin iptali nasıl olur? Yani istenilen her durumda yaşanılan evlilik iptal ettirilebilir mi? Taraflar bu şekilde ayrılmayı pek çok sebebe dayanarak istemektedir. Fakat Türk Medeni Hukuku Kanunu maddeleri gerekliliğince, talep edilen her dava sonuca ulaşamaz. Çünkü evliliğin iptalini talep ederken, Kanun koyucunun belirlemiş olduğu geçerli bir sebebin olması gerekir.

Evliliğin iptalinin istenebilmesinin sebeplerinin arasında; Tehdit altında verilen karar, şantajla yapılan evlilik, yanlış zamanda verilen karar, kandırılma yoluyla verilen karar vb. sebepler yer almaktadır. Evlilik hakkında iptal kararının verilebilmesi için, mahkemeye başvuru yapılırken geçerli bir sebebin olması gerekmektedir.

Evliliğin iptalinin sonuçları başlıklı makalemizin son kısmında, evlilik iptal olunca çocukların haklarının nasıl olacağından bahsedeceğiz.

Evliliğin İptalinde Çocukların Hakları

Evliliğin iptalinde çocukların hakları nasıl olmaktadır? Konu hakkında hemen belirtmemiz gerekir ki; Evlilik birliğinin içerisinde doğan çocuklar yasal olarak anne ve babaya ait olmaktadır. Evliliğin iptal edilmesi çocukların sıfat ve ebeveyn değişikliğine sebep olamaz.

Evlilik iptal edilse bile, çocukların hakları aynı şekilde devam eder. Yani çocukların; Miras hakları, soy bağı hakları, nafaka hakları ve diğer hakları anne-babaya ait yükümlülükler şeklinde devam eder. Ayrıca belirtmemiz gerekir ki, çocukla ilgili verilmesi gereken velayet hakkına taraflar karar veremezse, bu konuda da karar verme yetkisi hâkimin olmaktadır.

Evliliğin iptalinin sonuçları ve diğer boşanma davaları hakkında detaylı görüşme yapmak için, Esenyurt Boşanma Avukatı ile görüşebilirsiniz.

Bir sonraki yayınımız Mal Paylaşımı Davasında Mahkeme makalemizi inceleyebilirsiniz.

0

Related Posts

Yorum Gönder