Evlilik Birliğinin Temelinden Sarsılması

Evlilik Birliğinin Temelinden Sarsılması

Evlilik Birliğinin temelinden sarsılması TMK madde 166’da yer almaktadır. Evliliğin temelinden sarsılmasıyla oluşan unsurlar, ortak hayatın çekilmezliğini oluştururlar. Bu sebeple de Kanun maddelerince, boşanma istemi geçerli bir sebep oluşturmaktadır. Boşanma sebepleri içerisinde en yoğun kısmı oluşturan bu konu alanı kendi içerisinde de kısımlara ayrılmaktadır.

Kanun maddelerinden yola çıkarak belirtebiliriz ki; Evlilik birliği, müşterek hayatı sürdürmeleri kendilerinden beklenmeyecek derecede temelinden sarsılmış olursa eşlerden her biri boşanma davası açma hakkına sahip olur. 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu madde 166 hükümlerinin uygulanabilmesi için, iki koşulun gerçekleşmiş olması gerekmektedir. Bunlar; ortak yaşamın çekilmez hale gelmesi ve evlilik birliğinin temelinden sarsılması olmaktadır.

Evlilik Birliğinin Sarsılmasının Sebepleri

Evlilik birliğinin sarsılmasının sebepleri oldukça geniş bir kapsam olmaktadır. Yazımızın içeriğinde her maddeyi belirtmemiz imkânsız olsa da, konuların ana temel başlıklarını belirtebiliriz. Bunlar;

  • Duygusal şiddet içeren davranışlarla ortak hayatın çekilmezliği
  • Ekonomik şiddet içeren davranışlarla ortak hayatın çekilmezliği
  • Cinsel şiddet içeren davranışlarla ortak hayatın çekilmezliği
  • Fiziksel şiddet içeren davranışlarla ortak hayatın çekilmezliği
  • Sosyal şiddet içeren davranışlarla ortak hayatın çekilmezliği
  • Görsel şiddet içeren davranışlarla ortak hayatın çekilmezliği

Yukarıda belirtmiş olduğunuz ana temel başlıkların içeriğinde yer alan bütün vakıalar, boşanma davası için geçerli bir sebep olmaktadır. Ayrıca belirtmemiz gerekir ki; Evlilik birliğinin sarsılması sebebiyle açılan boşanma davalarında, davacı taraf iddialarını ispatlamakla yükümlüdür.

Evlilik Birliğinin Sarsılmasının Koşulları

Evlilik birliğinin sarsılmasının koşulları gerçekliğe ulaşmazsa, boşanma davasının reddi gerçekleşir. Bilindiği üzere mutlak boşanma sebeplerinde, evlilik birliği temelinden sarsılmış olduğu gibi artık böyle bir birlikte yaşamanın taraflardan beklenemeyeceği kural olduğu için sadece boşanma sebebini oluşturan maddi olayın gerçekleşmesi ve bu olayın kanıtlanması, boşanma kararının verilmesi için yeterli olmaktadır. Yargıtay mahkemelerinin de vermiş oldukları kararlar bu yönde olmaktadır.

Ülkemizde de yapılan istatistiklere göre, evliliğin temelinden sarsılması unsurları içeren konular, boşanma davalarında en sık görülen vakıalar olmaktadır. Bu şekilde açılan çekişmeli boşanma davaları vekil ile ya da vekilsiz olarak ilerletilebilmektedir.

Evlilik birliğinin temelinden sarsılması ve diğer boşanma davası konuları hakkında detaylı görüşme yapmak için, internet sayfamızda yer alan iletişim bilgilerinden faydalanarak, Esenyurt Boşanma Avukatı ile görüşebilirsiniz.

İştirak Nafakası Ödenmezse Ne Olur? Sorusunun yanıtı için, bir sonraki yayınımızı inceleyiniz.

0

Related Posts

Yorum Gönder