Evlilik Sebebiyle İşten Ayrılma Dilekçesi

Evlilik sebebiyle işten ayrılma dilekçesi nasıl hazırlanmalıdır? İş Kanunlarına göre, kadın işçinin evlilik birliğini kurmasıyla, bu nedene dayanarak istifa etmesi hakkı bulunur. Bu hak sadece kadın işçiye tanınmaktadır yani erkek işçinin böyle bir hakkı olmamaktadır.

Kadın işçi bu hakkı kullanacağı zaman; Aynı işyerinde en az 1 yıl çalışmış olmalı ve evlilikteki süresi de en fazla 1 yıl olmalıdır. Bu şartlar içerisinde işten ayrılan işçi, kıdem tazminatını alarak işten ayrılabilir. Kadın işçi, bu şekilde istifa edeceği zaman sadece kıdem tazminatını ve diğer özel ücretlerini almaya hak kazanır. Sadece ihbar tazminatı bu ücretler arasında değildir. Ayrıca işçinin de, istifasını yetkili kişiye ulaştırdıktan sonra, ihbar süresini beklemesine gerek yoktur.

Evlilik Sebebiyle İşten Ayrılma Dilekçesi Yazılması

İş bu dilekçenin yazılmasında dikkat edilmesi gereken belli başlı hususlar olmaktadır. Bunlardan en başlıca olanı da; İstifa dilekçesi içerisinde, istifanın geçerli olan nedeninin evlilik birliğinin kurulması olduğu belirtilmelidir. Ayrıca; Bağlı çalışılan kurumda işe başlanma tarihi, bağlı çalışılan bölüm, istifa tarihi ve işe dair diğer bilgiler yazılmalıdır.

Evlilik nedeniyle sunulan istifalarda; Yetkiliye elden verilmesi, mail olarak iletilmesi ve Noterden gönderilmesi seçenekleri yapılabilir. Bu seçeneklerden en iyi olanı ise, Noter aracılığı ile gönderilmedir. Diğer seçeneklerde, teslim alan kişi bu durumu inkâr edebilir ve işçi haklarını alamayabilir. Fakat Noter aracılığı ile iletilen istifa da, işverenin böyle bir inkâr koşulu olamaz.

Evlilik Sebebiyle İşten Ayrılma Dilekçesi Noter

Evlilik nedenine dayanarak işten ayrılmak isteyen işçi, Noter aracılığı ile bu bildirimi işyerine gönderebilir. İstifanın gönderim şekilleri arasında, işçiye hak kaybı yaşatmayacak en güvenilir teknik bu şekilde olmaktadır.

Noter, resmi bir kurum olduğu için buradan gönderim yapılan her evrakta alıcı kişisine teslim edilir. Alıcı yerine bir başkası bile bu evrakı teslim almış olursa, evrak geçerli olarak sayılır.

Evlilik Tazminatı

Kadın işçiye tanınan bu hakta alınabilecek tazminat türü, sadece kıdem tazminatı olmaktadır. Yani işçi, evlilik nedeniyle işten ayrılırken ihbar tazminatı alamaz. Çünkü bu sebeple istifa eden işçi, ihbar süresini beklemek zorunda değildir ve işveren de bu konu hakkında baskı uygulayamaz.

İşçinin alması gereken kıdem tazminatı da, çalışmış olduğu yıllara göre hesaplanır. İşçi, kıdem tazminatı hesaplamasında her yıl için, 30 günlük ücretini alır. Bu ücret işçinin son maaşı üzerinden hesaplanır.

Evlilik sebebiyle işten ayrılma dilekçesi ve diğer iş davası hukuku konuları hakkında, detaylı görüşme yapmak için hukuk büromuzla iletişime geçebilirsiniz.

16

Yorumlar (2)

Mrb evlilik nedeniyle istifa dilekçesi için önceden bildirim de bulunma şartı varmı acaba? Teşekkür ederim

Merhabalar, ben yaklaşık 10 yıldır bir firmda çalışıyorum evlilik için işten ayrılmam gerekiyor bunu iş yerine evlenmeden ne kadar önce haber vermem gerekiyor. Erken haber versem beni işten çıkarabilirler mi?

Yorum Gönder