İddet Süresi

İddet süresi nedir ve hangi durumlarda bu uygulama geçerli olmaktadır? Türk medeni hukukuna göre; Boşanma davasının sonrasında her kadınının yeniden evlilik yapabilmesi için 300 gün beklemesi gerekmektedir. Kanunun buradaki temel amacı, kadının evlilik sonlanırken olası hamilelik sürecinin ortaya çıkması ve bu nedenden kaynaklı olarak nüfus işlemlerinde yanlışlığın olmamasıdır.

Türk hukuk sistemine göre; Boşanma davasının kesinleşmesinden sonra erkek istediği tarihte evlenebiliyorken, kadın için boşanmanın kesinleşmesinden sonra 300 günlük sürenin geçmesi gerekmektedir. Bu süre geçmeden yapılan bütün resmi nikâh talepleri reddedilir. Eğer kadın bu süre dolmadan yeni bir evlilik birliği kurmak istiyorsa eğer bu konu hakkında yapması gereken yasal düzenlemeler olmaktadır. Bu düzenlemelerin ilki de, iddet müddetinin kaldırılması davasının açılmasıdır. Dava tek ya da iki celsede sonuçlanır ve dava içerisinde mahkeme kadının hamile olmadığına dair rapor talep eder. Talep edilen rapor mahkemenin belirlediği hastaneden alınmak zorundadır. Hamile olmadığı kanıtlanan kadının iddet zamanı kaldırılır ve yeniden geçerli olan bir evlilik yapabilir.

Boşanan Kadının İddet Süresi

Boşanan kadının iddet müddetinin üç yüz gün olduğunu belirtmiştik. Ayrıca belirtmek isteriz ki; Hukuk sistemi bu sürede kadının hamilelik olgusunun olmadığının kesinliğini sağlamak ister. Çünkü medeni hukuka göre; Bu sürede doğum yapan kadının çocuğu eski eş olarak tabir edilen yani boşanma davasının gerçekleştiği erkeğin kütüğüne yazılır. Eğer çocuğun gerçek babası bu kişi değilse, çocuğun bundan sonraki kimlik kayıtları işlemleri de daha fazla zorlaşır.

İddet müddeti içinde başka bir erkekten dünyaya gelen çocuk, ilk olarak diğer eski eşin nüfus kütüğüne kaydedilir. Bu konuda değişiklik yapılabilmesi için, nüfusuna bebek kaydedilen erkeğin ilk olarak bu bebekle arasında olan soy bağını reddetmesi gerekir. Bu işlemin sonrasında da bebeğin gerçek babası ile arasında soy bağı kurulur. Bahsi geçen bu işlemler hataya meyilli olduğu ve çocuğun kimlik bilgileri hakkında yanlışlığa yol açabileceği için avukat desteği alınmasını tavsiye edebiliriz.

Kocası Ölen Kadının İddet Süresi

İddet müddeti, sadece boşanan kadın için mi geçerlidir yoksa aynı şartlar kocası ölen kadın için de geçerli mi? Türk Medeni Hukukuna göre; Kadının kocası ölmüş olsa da, boşanma sürecindeki gibi iddet müddetini beklemeden evlenmesi olanak dışıdır. İddet müddetini beklemeden yeniden evlilik kurmak isteyen kadın, bu sürenin kaldırılması için mahkemeye başvuru yapabilir. Başvuru sonrasında mahkeme süreci başlar ve mahkemenin bitmesinden sonra kadının iddet müddeti kaldırılmış olur ve yeniden evlilik yapabilir.

Kocası ölen kadın içinde geçerli olan bu süre, yine bu sürede dünyaya gelebilecek çocuğun kimlik bilgilerinin korunması için yapılan bir düzenlemedir.

İddet süresi ve aile hukuku mahkemeleri konularında detaylı görüşme yapmak için, internet sayfamızda yer alan iletişim bilgilerinden faydalanarak hukuk büromuzla iletişime geçebilir ve danışmanlık randevusu talep edebilirsiniz.

0

Yorumlar (2)

Ben dilekce verdim avukat hanım mahkeme günü verildi mahkeme gunune kadar kendim devlet hastanesinden rapor alip götureyimmi yanimda yoksa mahkemeye gittigimdemi bunu tekrar yapmak icin mahkeme 2.celseye mi atilcak bilgi verirmisiniz lutfennnn saygilarimla

Eşinden boşanan kadın 60 yaşında olduğundan ve doğurganlığı mümkün olmadığından iddet süresini beklemeden tekrar evlenebilmesi için
1) dava açması gerekli midir?
2)dava açması gerekli ise sağlık raporu gerekli midir?

teşekkürler.

Yorum Gönder