İş Kazası Arabuluculuk

İş kazası arabuluculuk kapsamında yer alır mı? Arabuluculuk, son yıllarda pek çok hukuki alanda yer almaktadır. Özellikle iş davası hukuku alanında etkili şekilde yer alan arabuluculuk, sürecin en kısa şekilde sonuçlanmasını sağlamaktadır. Taraflar arasında yapılan toplantılar sonrasında, taraflar anlaşma sağlarsa süreç bu şekilde sonlandırılır. Fakat taraflar görüşme sürecinde anlaşma sağlayamazsa, dava açma hakkı kendiliğinden oluşur.

Kanun koyucu arabuluculuk sistemine tabii tutulan konular hakkında verdiği kararda; “Dava öncesi kesinlikle arabulucuya başvuru şartını yerine getirme kuralı getirmiştir”. Arabuluculuk sisteminde yer alan konular oluştuğunda, ilk olarak bu sisteme başvuru yapılmazsa ve dava açılırsa, mahkeme açılan davanın reddine karar verir.

Belirtmemiz gerekir ki; İş kazası arabuluculuk kapsamının içinde yer almamaktadır. Yani buradan da anlaşılacağı üzere iş kazası geçiren işçi, arabulucuya başvurmadan mahkemeye başvuru yapmalıdır.

Hangi Davalarda Arabuluculuk Zorunlu

Günümüzde özellikle iş hukuku alanında, hangi kapsamların arabuluculuk içeriğinde yer aldığı araştırılmaktadır. İşçi ve işveren arasında yaşanılan anlaşmazlıklar sonucunda oluşan zorunlu arabuluculuk konuları şu şekildedir;

  • İşe iade davası
  • Kıdem tazminatı
  • İhbar tazminatı
  • Fazla çalışma, mesai ücreti
  • Yıllık ücretli izin
  • Maaş ödemesi
  • Genel tatil ücretleri, milli ve dini bayram ücretleri
  • İşçi ve işverenin birbirine hakaret içeren sözler söylemesi

Zorunlu arabuluculuk başvurusu için, işçi başvuru yapacaksa; işverenin ikametgâh adresinin ya da iş akdinin gerçekleştiği arabuluculuk bürosuna başvuru yapmalıdır. İşveren başvuru yapacaksa; işçinin ikametgâh alanında ya da işyerinin olduğu yerdeki arabuluculuk servisine başvuru yapmalıdır.

Kıdem Tazminatı Arabulucu

İş kazası arabuluculuk, başlıklı yazımıza devam ederken kıdem tazminatının geçerli olduğu arabuluculuk hakkında bilgi vereceğiz. Kıdem tazminatı, işçinin işyerindeki çalışma yılına göre hesaplanan ve 1 yılı dolduran sigortalı her işçinin koşullar doğrultusunda hak ettiği bir unsurdur. İşçi haksız fesih koşulları dâhilinde işyerinden ayrılırsa, kıdem tazminatı hakkını alamaz. Fakat diğer koşullarda bu tazminat hakkı, işveren tarafından işçiye ödenmesi gerekir.

İşçi, hak ettiği kıdem tazminatını işverenden alamazsa, kanuni olarak yapması gereken ilk işlem arabulucuya başvurmaktır. Arabulucu başvuru sonrasında, işçi ve işveren arasında toplantı düzenler. En fazla 4 oturumdan oluşan bu toplantıların içeriğinde taraflar anlaşma sağlarsa, iş mahkemesi açılmaz. Fakat anlaşma sağlanamazsa, zamanaşımı süresi dolmadan iş mahkemesine başvuru yapılması gerekir.

İş kazası arabuluculuk ve diğer iş davaları hakkında detaylı bilgi edinmek için, hukuk büromuzla iletişime geçebilir ve danışmanlık randevusu talep edebilirsiniz.

0

Yorumlar (1)

Merhaba 2019 yılında iş kazası geçirdim 2021 yılında iş yeri güya bana yardımcı olmak için giriş çıkış yapıp tazminat verdi ama kendisi arabuluculuk tutanağı imzalatmislar bana okumadan bende imzaladım tutanakta miktarda yazmıyor yani verilen bir ucretde yok ben nasıl dava açabilirim

Yorum Gönder