İş Kazasında Açılabilecek Davalar

İş Kazasında Açılabilecek Davalar

İş kazasında açılabilecek davalar konusunu 3 ana başlıkta incelememiz mümkün olmaktadır. 5510 sayılı İş Kanunları gerekliliğince belirlenen bu davaları belirtecek olursak;

  • Ceza soruşturması ve ceza davası
  • Tazminat davaları
  • Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından açılacak olan Rücu davaları diyebiliriz.

İş kazaları duruma ve niteliğe göre farklılıklar gösterebilmektedir. Ayrıca yaşanılan bu kazalar sonrasında, işçi veya yakınının işverenden talep edebileceği bazı tazminat hakları da bulunmaktadır. Bu tazminat hakları, İş Kanunları tarafından belirlenmiştir. İş kazasından sonra istenebilecek tazminatları sıralayacak olursak;

  • Maddi tazminat
  • Manevi tazminat
  • Destekten yoksun kalma tazminatı
  • İş gücü kaybı tazminatı
  • Geçici iş görmemezlik tazminatı
  • İş kazası maluliyeti tazminatı

İş kazasındaki davalar hakkında bilgi verdikten sonra, konu hakkında yetkili olan mahkemeyi açıklayarak yazımıza devam edeceğiz.

İş Kazalarında Yetkili Mahkeme Neresidir?

İş kazalarında yetkili mahkeme neresidir? Bilindiği gibi Türk Medeni Kanunları gerekliliğince, her davanın yetkili ve görevli olan mahkemesi, kendi içerisinde farklılıklar göstermektedir. İş kazalarında yetkili olan mahkeme hakkında yazımızın bu kısmından faydalanarak, bilgi edinebilirsiniz.

Davalı gerçek veya tüzel kişinin davanın açıldığı tarihteki yerleşim yeri yetkilidir. Davalının birden fazla olduğu durumlarda, kişilerden birinin adresinin bulunduğu yer yetkili mahkeme olmaktadır. Ayrıca iş kazasının veya zararın meydana geldiği yerin iş mahkemesi de konu hakkında yetkili mahkeme olmaktadır. Eğer ki, iş kazası nedeniyle maluliyet ya da ölüm gerçekleşmişse, işçinin yakınlarının bulunduğu yerdeki mahkeme iş kazasında açılabilecek davalar konusunda yetkili olmaktadır.

İş Kazası Davasında Zamanaşımı Süresi

İş kazası davasında zamanaşımı süresi neye göre ve nasıl belirlenir? Türk Medeni Hukukunda hemen her davanın açılmasında belirlenen, zamanaşımı süresi vardır. Zamanaşımı süresi geçirildiği takdirde, davanın açılma hakkı kendiliğinden düşer. Bu sebeple de dava açılacağı zaman dikkat edilmesi gereken en temel unsurlardan birisi de, zamanaşımı süresi olmaktadır.

İş kazasında talep edilecek tazminatlar hakkında belirtilen, kanun maddelerinden yola çıkarak belirtmek gerekir ki; Tazminat istemi, zarar görenin zararı ve tazminat yükümlüsünü öğrendiği tarihten başlayarak iki yılın ve herhalde fiilin işlendiği tarihten başlayarak on yıl süre içerisinde dolmaktadır.

İş kazasında açılabilecek davalar ve diğer iş davaları hakkında detaylı görüşme yapmak için, Büyükçekmece Avukat ile iletişime geçerek danışmanlık randevusu talep edebilirsiniz.

Nitelikli Gasp Suçu hakkında bilgi almak için, bir sonraki yayınımızı inceleyebilirsiniz.

0

Related Posts

Yorum Gönder