iş mahkemesi ve arabuluculuk

İş Mahkemesi ve Arabuluculuk

İş Mahkemesi ve Arabuluculuk, 2018 yılından itibaren TBMM tarafından kabul edilen 7036 Sayılı İş Mahkemeleri Kanunu ile “Dava Şartı Olarak Arabuluculuk” (Arabuluculuk) yolu kabul edilmiştir.

Dava Şartı Arabuluculuk (Arabuluculuk Sistemi ) kabul edilen yasa ile birlikte bazı durumlarda zorunlu olmuştur. İş Mahkemesi Davalarında bütün davalar kayıtsız şartsız Arabuluculuk Sistemine gitmek zorunda değildir.

Arabuluculuk Sistemi işveren ve işçi arasında olumlu şekilde uzlaşma sağlamayı hedefler. Uzlaşma sağlayamayan tarafları bir araya getiren konusunda uzman olan Arabulucular, tarafsız ve şeffaf bir şekilde olayları her iki taraf için de değerlendirip, ortak çıkarlar doğrultusunda yapılabilecek uzlaşma yöntemlerini taraflara bildirir.

İş Mahkemesinde Arabuluculuk

Dava Şartı Arabuluculuk (Arabuluculuk Sistemi ) kabul edilen yasa ile birlikte bazı durumlarda zorunlu olmuştur. İş Mahkemesi Davalarında bütün davalar kayıtsız şartsız Arabuluculuk Sistemine gitmek zorunda değildir.

7036 Sayılı İş Mahkemeleri Kanunu ile birlikte; bireysel veya toplu iş sözleşmesine dayanan işçi veya işveren alacağı ve tazminatı ile işe iade talebi ile açılan davalarda, Arabulucuya başvuru gerekmektedir.

İş kazası veya meslek hastalığından kaynaklanan maddi ve manevi tazminat davaları ile bunlarla ilgili tespit, itiraz ve rücu davalarında Arabulucu’ ya başvurmak zorunlu değildir.

İş Mahkemesi İçin Arabulucu

İş Mahkemesi davası konularında arabulucuya başvurmak, gerek hazırlanan evrak gerek zaman açısından daha avantajlıdır. Fakat Arabulucu eşliğinde uzlaşmak şart değildir. Eğer ki işçi ve işveren arabulucu ile uzlaşmaya varamamış ise İş Mahkemesine başvuru yapar.

İş Mahkemesi Davasında Arabulucu ile uzlaşmaya varıldı ise taraflar aynı konu için tekrardan yargıya başvuru yapamaz. Arabuluculukta uzlaşma sağlanmış bir konunun tekrardan yargıya taşınması için tehdit, hile, cebir gibi olayların yaşanması gerekmektedir.

Arabulucu Görüşmesine Gidilmezse Ne Olur

Arabulucuya başvuran taraflardan biri geçerli mazeret göstermeden ilk görüşmeye katılmamasından dolayı arabuluculuğun sona ermesi durumunda toplantıya katılım sağlamayan kişi, son tutanakta belirtilir ve bu taraf davada kısmen ya da tamamen haklı çıksa bile yargılama giderinin tamamından sorumlu tutulur.

Her iki tarafta ilk toplantıya katılmadığı için son bulan arabuluculuk üzerine açılan davalarda tarafların yaptıkları yargılama masrafları kendi leri tarafından ödenecektir.

İş Mahkemesinde Hangi Davalar Görülür

İş mahkemesinde görülebilecek davaları şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Kıdem ve İhbar Tazminatı
  • İşe iade Davası
  • Hizmet Tespit Davası
  • Ücret alacaklarına ilişkin davalar
  • İdari makamların açacakları iş davaları

İş Mahkemesi ve Arabuluculuk hakkında bilgi için, Esenyurt Avukat ile iletişime geçebilirsiniz.

0

Related Posts

Yorumlar (1)

merhabalar ben pazartesi ise basladim sali günü duzen bozma vadiyle beni isten cikardilar ilk gün sigorta girisim yapildi girerken hic vir sözleşme yok ken bana 2 ay deneme surecim oldugu vadiyle cok kolay isten cikarma imkanimiz var dediler bana ulasa bilirmisiniz 05372728552

Yorum Gönder