İştirak Nafakası Hesaplaması
İştirak nafakası hesaplaması nasıl olmaktadır? İştirak nafakası, boşanma davasının maddi sonuçları arasında yer almaktadır. Bu nafakanın ödenmesindeki amaç çocuğun giderlerine yapılması gereken maddi paylaşım olmaktadır. İştirak nafakasını, velayet hakkını alamayan taraf velayet hakkı alan tarafa ödemekle yükümlüdür.
Çocuğun bakımı ve yetiştirilmesi görevi boşandıktan sonra velayet hakkına sahip olan başka bir anlatımla çocuk kendisine bırakılmış olan anne ya da babaya verilmiş bir yükümlülüktür. Kanun koyucu diğer tarafı bu bakım ve yetiştirme görevinin gerektirdiği giderlere maddi olanaklarına göre katılmakla yükümlü kılmıştır. Nafakanın hesaplanabilmesinde yetkili olan kişi, hâkim olmaktadır. Hâkim bu kararı verirken tarafların maddi olanaklarını ve çocuğun çıkarlarını göz önünde bulundurarak iştirak nafakası hesaplaması yapar.
İştirak Nafakası Ne Zaman İstenir?
İştirak nafakası ne zaman istenir? İştirak nafakası verilmesinde isteğe ilişkin olan ilkelerden biride, iştirak nafakasının her zaman istenebileceği durumu olmaktadır. Çocuk kendisine verilmiş olan anne ya da baba ne kadar zengin olursa olsun diğer taraftan iştirak nafakası istemesi için hiçbir engel yoktur. Başka bir anlatımla hâkim, iştirak nafakası isteyenin zaten çok zengin olduğunu ileri sürerek davasını reddedebilmesi olanaklı değildir. Diğer taraf gücü oranında bir miktar iştirak nafakası ödemek zorundadır.
İştirak nafakası, yukarıdaki anlatımdan da anlaşılacağı gibi, her zaman istenebilecek bir hak olmaktadır. Boşanmanın en temel maddi sonuçlarından biri olan bu durum, evlilik birliği içerisinde dünyaya gelen müşterek çocuğa karşı ebeveynlerin en temel yükümlülüğüdür.
İştirak nafakası hesaplaması başlıklı yazımızın son kısmında, bu nafakanın anlaşmalı boşanma davasındaki yerinden bahsedeceğiz.
Anlaşmalı Boşanma Davasında İştirak Nafakası
Anlaşmalı boşanma davasında iştirak nafakası neye göre belirlenir? Bu aşamada hesaplamayı ve ücretlendirmeyi belirleyecek olan kişi kim olmaktadır? Taraflar bilindiği gibi, boşanmanın her türlü maddi ve manevi sonucunda anlaşmaya varamazsa, boşanma davası çekişmeli şekilde olur. Bu şekilde olan davalarda kararların verilmesi için yetkili olan kişi hâkim olmaktadır.
Anlaşmalı boşanma davasında ise, durum çekişmeli davaya göre tamamen farklı olmaktadır. Bu davanın en temel unsurunda yer alan uzlaşma kapsamı kurallarına göre, nafaka konusunda da taraflar ortak karar verebilmiş olmalıdır.
İştirak nafakası hesaplaması ve diğer nafaka davası sorularınız için, Esenyurt Boşanma Avukatı ile iletişime geçerek danışmanlık randevusu alabilirsiniz.
Bir sonraki yayınımız olan Evlilikte Edinilmiş Ve Kişisel Mallar makalemizi inceleyebilirsiniz.
0