İştirak Nafakası Ne Kadardır

İştirak Nafakası Ne Kadardır

İştirak nafakası ne kadardır ve iştirak nafakasına dair aradığınız bilgilerin yanıtlarını, bu makalemizde bulabilirsiniz. Ayrıca bu nafaka çeşidine dair daha farklı makale seçenekleri için, internet sayfamızı inceleyebilirsiniz.

Boşanma davasının başlaması, ilerlemesi ve sonuçlanması ile birlikte belli başlı hukuki sonuçlar da oluşur. İştirak nafakası da boşanmanın hukuki sonuçlarından biri olmaktadır. Velayeti kendisine verilmeyen eş aleyhine, ergin olmayan çocuk için herhangi bir talep olmaksızın da hâkim tarafından hükmedilen nafaka türüdür. Bu nafaka türünde eşlerin kusur durumunun hiçbir önemi yoktur. Bu nafaka için talepte bulunabilecek ve dava açabilme yetkisi bulunan kişileri belirtmek gerekirse;

  • Fiili olarak çocuğa bakan eş,
  • Çocuğa atanan kayyım,
  • Vasi,
  • Ayırt etme gücüne (temyiz kudretine) sahip çocuk diyebiliriz.

İştirak Nafakası Hesaplama

İştirak nafakası ne kadardır ve iştirak nafakası hesaplama nasıl olmaktadır? Nafakanın talebini yapabilecek kişiler olsa da, bu hâkimin yetkisi altında olan bir durumdur. Yani hâkim kendiliğinden de bu nafakanın bağlanmasına karar verebilir. Fakat burada ödenecek miktarın belirlenmesi için hâkiminde dikkat edeceği hususlar olmaktadır. Bunlar;

  • Nafaka ödeyecek tarafın maddi olanakları
  • Nafaka verilecek çocuğun ihtiyaçları ve giderleri
  • Velayet hakkını almış kişinin maddi olanakları olmaktadır.

Hâkim, iştirak nafakasının, her yıl TEFE/TÜFE, DİE, Döviz Artış Kuru, Altın Fiyatları endeksine göre arttırılacağını kararında belirtmek sureti ile sonraki yıllarda ödenecek nafaka miktarını da belirleyebilir. Fakat bu düzenleme ile birlikte yaşanılan hayatta da farklılıklar oluşursa, nafakanın tekrardan düzenlenmesi için Mahkemeye başvurulabilir.

İştirak nafakası ne kadardır başlıklı makalemize devam ederken, taraflar açısından da oldukça merak edilen bir sorunun yanıtını vererek yazımıza devam edeceğiz.

İştirak Nafakası Ödenmezse

İştirak nafakası ödenmezse ne olur ve bu durumun cezai bir yaptırımı var mıdır? İştirak nafakası, Kanun koyucunun belirlediği ölçüt ve durum olduğundan dolayı, yerine getirilmediği takdirde belli başlı cezai yaptırımları da oluşmaktadır. Nafaka ödenmezse;

  • Nafaka borçlusunun menkul ya da gayrimenkul mallarının icra yolu ile satılması durumunda satış parasından nafaka alacağı öncelikle ödenir.
  • Nafaka alacağının tahsili için; nafaka borçlusunun maaşına, emekli maaşına ya da diğer gelirlerine haciz konulması durumunda aylık nafaka miktarının tamamı maaştan kesilir.
  • Nafaka borçlusunun maaşında önceden haciz olsa bile aylık nafaka miktarı önceki hacizlerden bağımsız olarak maaştan kesilir.

İştirak nafakası ne kadardır ve diğer nafaka sorularınız hakkında danışmanlık almak için, Esenyurt Boşanma Avukat ile iletişme geçebilirsiniz.

Bir sonraki yayınımız olan Mutlak Boşanma Sebepleri makalemizi inceleyebilirsiniz.

0

Related Posts

Yorumlar (1)

Hemsire olan bosanmıs oldugum esimden olan 23 yaşında olan oğluma bu zamana kadar nafaka anne adına nafaka maasımdan kesilirken 2019 yılında oğlum benden mart ayında yardım nafaka almak için dava açmış üniversite okudugundan dolayı 285tl annesi üzerinden ve yardım nafakası olarak 784 tl nafaka almakta 18 yaşın dolduruldundan annesi kanalı ie benden aldıgı 285tl nafakayı nasıl kaldırtabilirim bu konuda yardımcı olursanız sevinirim.

Yorum Gönder