Kadın İşçileri Hakları

Kadın İşçileri Hakları

Kadın işçileri hakları konusu, Ülkemizde de son yıllarda sıklıkla araştırılan bir konu olmaktadır. Kadınlar uzun yıllardır, iş hayatının içerisinde olmalarına rağmen birçoğu haklarını bilmemekteydi. Son yıllarda yapılan bilgilendirmeler ve Kamu spotları doğrultusunda haklarını daha detaylı şekilde araştırmaya başlayan kadınlar, her geçen gün yeni bilgi edinmektedirler. Makalemizin içeriğinde de bu haklardan bahsederek, bilgilendirmeler yapacağız. Ayrıca internet sitemizdeki diğer iş davası makalelerimizin de içerisinde yer alan kadın haklarından farklı bilgilere ulaşabilirsiniz.

Kadın çalışanlar iş hayatında özel düzenlemelerle korunma altına alınmış grup içerisinde yer almaktadır. 4857 sayılı İş Kanunu, 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nda ve İlgili Yönetmeliklerde kadın işçileri hakları bilgileri maddeler halinde düzenlenmiştir.

Kadınların Evlilikten Oluşan İş Hakları

Kadınların evlilikten oluşan iş hakları, Ülkemizde de pek bilinmeyen kurallar arasında yer almaktadır. Oysaki kadınların evlilik sonrası, hamilelik döneminde ve doğum sonrasında pek çok hakları vardır. (Bakınız: Doğum izinleri, Hamilelik izinleri)

Evlilik ile birlikte kadınlara 3 günlük yasal izin verilmesi gerekmektedir. Bu izin 4857 sayılı Kanunda mazeret izni olarak yer almaktadır.

Kadınların evlilikten dolayı oluşan bir diğer hakları da iş haklarını fesih etmeleridir. Yani kadın işçi resmi olarak evlendikten sonraki 1 yıl içerisinde iş akdini fesih edebilir ve bunun için kıdem tazminatı almaya hak kazanır. Bu durumda kadın işçi, ihbar süresini beklemekle yükümlü değildir, aynı şekilde işveren de ihbar tazminatı ödemez. Kadın işçileri hakları doğrultusunda, istifasının içerisine ek olarak evlilik cüzdanının fotokopisini de eklemelidir.

Kadın İşçinin İşyerinde Emzirme Odası ve Kreş

Kadın işçinin işyerinde emzirme odası ve kreş yapılandırması oluşturulması belli başlı şartlara dayanmaktadır. Bu uygulama “Gebe veya emziren kadınların çalıştırılma şartlarıyla emzirme odaları ve çocuk bakım yurtlarına” dair olan yönetmeliğin 13. Maddesinde yer almaktadır. Bu maddeden de yola çıkarak şöyle belirtebiliriz; “Yaşları ve medeni halleri ne olursa olsun, 100 ile 150 kadın çalışan personeli olan işyerinde emziren kadınların çocuklarını emzirmeleri için, işveren tarafından işyerinden en az 250 metre uzaklıkta gerekli şartlara uygun olan alan hazırlaması gerekmektedir”. Yine aynı sayıda kadın işçisi bulunan işyerinin, iş sahasından 250 metre uzaklıkta 0-6 yaş arası çocukların bırakılabileceği yer kurulması gerekmektedir.

Kadın işçileri hakları ve işçi hakları için detaylı görüşme yapma taleplerinizde, internet sitemizde yer alan iletişim bilgilerinden faydalanarak Büyükçekmece Avukat ile iletişime geçebilirsiniz.

Bir sonraki yayınımız olan Pek Kötü Davranış Sebebi İle Boşanma makalemizi inceleyebilirsiniz.

0

Related Posts

Yorum Gönder