Kadınların Evlilikten Oluşan İş Hakları
Kadınların evlilikten oluşan iş hakları nelerdir? Kadınlar, Ülkemizde de uzun yıllardır iş hayatının içerisinde yer almaktadır. Eski toplum yapısına göre, kadınların çalışmaları pek de uygun görülmemekteydi. İlerleyen zaman ve yaşanan ekonomik sorunların sonrasında kadınlarda, günümüzde iş hayatında önemli rol almaktadır. Fakat burada eksik kalan en büyük husus, birçoğu kadının iş haklarını bilmemesidir.
Kadın işçiler evlilik sebebi ile iş akdini fesih edebilir. Fakat bunun için yapması gereken prosedürleri eksiksiz olarak gerçekleştirmelidir. Ayrıca kadın işçi bu şekilde iş akdini fesih ederse kıdem tazminatı alma hakkına da sahiptir. Evlilikten dolayı iş akdini fesih eden kadın işçi, ihbar bildirmekle de yükümlü değildir. Kadınların evlilikten oluşan iş hakları için uygulaması gereken uygulamayı anlatarak, makalemize devam edeceğiz.
Evlilikten Dolayı İş Sözleşmesi Feshi
Evlilikten dolayı iş sözleşmesi feshi yapılırken dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Bunları belirtecek olursak;
- Evlilik sebebi ile iş akdini fesih etme hakkı sadece kadına tanınan yasal bir haktır
- Kadın işçinin bu haktan yararlanması için, işyerinde 1 yıllık süreyi doldurması gerekir
- Kadın işçi bu sebeple 1 yıl içerisinde, iş akdini fesih edebilir
- 1 yıllık fesih süresi, yasal olarak evliliğin başladığı tarihten itibaren başlar
- Fesih sonrasında, kadın işçi kaç yıl çalıştıysa buna göre kıdem tazminatı hesaplanır
- Kadın işçi, işten ayrıldıktan sonra başka bir işte çalışabilir
- Kadın işçi, bu fesih sonrasında işsizlik maaşından faydalanamaz
Kadınların evlilikten oluşan hakları, işverenden tarafından yapılması gereken yükümlülükler arasındadır.
Evlilikten Dolayı Fesihte İhbar Süresi Tazminatı
Evlilikten dolayı fesihte ihbar süresi tazminatı var mıdır? Bu sorunun yanıtını makalemizin bu kısmında bulabilirsiniz. Kadın işçinin evlilikle oluşan hakları, 1475 sayılı İş Kanunu madde 14 içerisinde de belirtilmektedir.
İş Kanunları gerekliliğince ve Yargıtay kararlarına göre; Kadın işçi, evlilikten dolayı iş akdini fesih ederse kıdem tazminatı alabilme hakkına sahiptir. Fakat aynı durum ihbar tazminatı için geçerli olmamaktadır. Yani bu sebeple yapılan haklı fesihte, işveren ve işçi ihbar tazminat haklarından karşılıklı olarak faydalanamazlar.
Kadınların evlilikten oluşan iş hakları ve çalışma hayatındaki diğer işçi hakları hakkında danışmanlık ve avukatlık görüşmesi yapmak için, internet sitemizde yer alan iletişim bilgilerinden faydalanarak hukuk büromuzla iletişime geçebilir ve randevu talep edebilirsiniz.
Bir sonraki yayınımız olan Reddedilen Boşanma Davası makalemizi inceleyebilirsiniz.
0