Kıdem tazminatı arabulucu sisteminde zorunlu tutulan bir uygulamamı? Kıdem, işçinin işyerinde geçirdiği süreye göre belirlenmektedir. İşyerinden ayrılmak isteyen ya da ayrılması istenilen işçi işyerinde çalıştığı süreye göre kıdem tazminatı almaya hak kazanır. Kıdem tazminatı alınabilmesi için kanunen belirlenen bazı şartların oluşması gerekmektedir. Bunları belirtmek gerekirse;
- 4857 sayılı kanun çerçevesinde işçi olunması
- İşyerinde 1 yıl çalışılmış olmalı
- Haklı fesih nedenleri oluşmalıdır
Kıdem tazminatı almaya hak kazanan işçi zamanaşımı süresi içinde gerekli işlemleri yapmalıdır. Zamanaşımı süresi dolduktan sonra bu haktan faydalanılamaz. İş kanunları maddelerine göre, kıdem tazminatı için belirlenen süre 5 yıl olmaktadır.
Kıdem Tazminatı Arabulucu Ücreti
Arabuluculuk sistemi pek çok hukuk alanında yer almaktadır. Bu sistemin en temel amacı mahkemelerdeki yoğunluğun azaltılması ve tarafların uzun süre beklemeden sonuca ulaşabilmesidir. Kanun koyucunun belirlemiş olduğu dava konuları hakkında mahkemeye başvuru yapılmadan önce arabuluculuk sistemine başvuru yapılması zorunlu tutulmuştur.
Kıdem tazminatı da arabuluculuk sisteminde zorunlu olan bir dava konusudur. Bu koşula göre de, kıdem tazminatı hakkını alamayan işçi iş mahkemesine başvuru yapmadan önce mutlaka arabulucuya başvuru yapmalıdır. Aksi olan durumda açılan mahkeme reddedilir.
Arabuluculuk, yetkili avukatlar tarafından yapılmaktadır. Arabuluculuk için belirlenen ücretler her davanın konusuna ve yaşanılan şehre göre Baro tarafından belirlenir. Yetkili arabulucu Baronun belirlemiş olduğu ölçütlerdeki ücret karşılığında bu işlemi yapabilir.
Arabulucu İle Tazminat Alanlar
Kıdem tazminatı arabulucu görüşmelerinde alınabilecek bir ödeme olmaktadır. Şöyle ki; Arabulucuya başvuru yapıldıktan sonra taraflar toplantı için görüşmeye çağrılır. Yapılan toplantıya taraflar kendileri katılabileceği gibi avukatları eşliğinde de katılım sağlayabilir. Tarafın isteği doğrultusunda yapılan toplantıya sadece vekil avukatı da katılabilir.
Taraflar arasında yapılan toplantı en fazla 4 görüşmede bitirilmelidir. Taraflar bu görüşmelerde kıdem tazminatı ödeme miktarı ve ödeme şeklinde anlaşma sağlayabilirlerse dosya bu anlaşma sonrasında kapatılır. Eğer taraflar anlaşma sağlayamazsa mahkeme yoluna başvuru yapılabilir.
Arabulucu görüşmeleri ilk toplantıda ya da diğer toplantılarda sonlandırılabilir. Bu tamamen tarafların anlaşmalarına bağlıdır. Taraflar ilk toplantıda da kesinlikle uzlaşma olmayacağını beyan ederlerse dosya anlaşmazlık olarak kapatılır ve sonrasında hemen mahkemeye başvuru yapılabilir.
Arabulucu İle Tazminat Alma
Kıdem tazminatı arabulucu görüşmesi sırasında alınabilir mi? Bu sorunun yanıtını “evet alınabilir” olarak verebiliriz. Detayları ise şu şekildedir; Taraflar ya da avukatları arabulucu toplantısında karşılıklı olarak taleplerini beyan ederler. Bu görüşme sırasında taraflar şartlarda anlaşma sağlarlarsa kıdem tazminatı ödemesi alınabilir. Taraflar arasında anlaşma sağlanır ve kıdem tazminatı ödenirse mahkeme yoluna başvuru yapılmasına gerek kalmaz.
Taraflar arabuluculuk görüşmesinde kıdem tazminatı ödemesinin ileri tarihte alınmasına da karar verebilirler. Bu şekilde olan anlaşmada ise, belirlenen tarihte ödeme yapılması kesinlikle zorunludur. Eğer ödeme olmazsa mahkeme yoluna başvuru yapılır.
Arabuluculuk sırasında anlaşma sağlanması taraflar açısından avantaj sağlamaktadır. Buradaki en önemli avantaj zamandır. Çünkü kıdem tazminatı hakkında açılan davalar ortalama 2 yıl sürmektedir. Ayrıca uzun olan mahkeme süreci yapılan resmi işlemlerinden dolayı daha da risklidir. Süreç içinde yapılması gereken işlemlerde gecikme ya da hatalı bir uygulama olursa kişi hak kaybı yaşar.
Kıdem Tazminatı Hesaplama
Kıdem tazminatı arabulucu ile hesaplanabilir mi? Kıdem tazminatı hesaplanırken iş kanunlarında belirlenen maddelere göre uygulama yapılır. İş kanunlarındaki uygulamaya göre kıdem tazminatı hesaplanırken ilk olarak işçinin işyerindeki geçirmiş olduğu süre hesaplanır. Ayrıca tazminat hakkı hesaplanırken son alınan maaş üzerinden hesaplama yapılmalıdır.
Kıdem tazminatı avukatlar tarafından hesaplanabileceği gibi internette yer alan hazır şablonlar üzerinden de bu hesaplama yapılabilmektedir. Fakat en net hesaplama için avukat desteği alınması faydalıdır.
Kıdem tazminatı alabilmesi için hakları oluşan işçi, iş akdini sonlandırırken bu hakkını işverenden yazılı şekilde talep eder. İşveren işçinin hakkı olan ödemeyi yapmazsa kanunen geçerli olan süreçler başlatılır.
Kıdem tazminatı arabulucu görüşmeleri ve kıdem tazminatı davası hakkında detaylı görüşme yapmak için, Avcılar Avukat ile iletişime geçerek danışmanlık randevusu talep edebilirsiniz.
6
slm…3600..den..sgk dan kagıt götürdüm…işyerine ..işyeri vermiyoruz dedi ..istersen avukata git dedi ..arabulucu çözüm olurmu acaba..teşekrler
Memur olacagımdan dolayı işten ayrılmak istiyorum bir önceki taşören sirketten bütün haklarımızla devredildik 6 sene çalıstım o şirkette ana firma haklarınız bizim güvencemizde dedi yeni şirketle 10 ay çalışıyoruz tazminat alma hakkım varmı cvp verirseniz sevinirim
Merhaba 2020.04.05 tarihinde ise başladım
Bur hafta önce daha önceden işlemiş olduğum kavga suçundan 1 hafta süre ile açık ceza infaz kurumunda kaldım daha sonrasında işten cikilarildigimi öğrendim ne yapmam gerekir ilgili müdürüm ceza süresinde izin yazacagini söylemişti ancak yönetim kararı deyim 25/||| maddesi ile işten cikilarildigim bilgi verir misiniz
1.7 aydır çalıştığım yerde sigortasız çalıştırıldım izin kullanmadım iİn ve tazminatım verilmiyo bunla ilgili ne yapabilirim