Maddi Ve Manevi Tazminat Nedenleri
Maddi ve manevi tazminat nedenleri nelerdir ve hangi koşullarda tazminat hakkı oluşur? Tazminat hakkının oluşabilmesi için birçok farklı unsur vardır. Fakat burada dikkat edilmesi gerekenler; Hangi dava için tazminat talep edileceği ve talep edilecek tazminatın türüdür. Bir örnekle konuyu açıklamak gerekirse; Boşanma davasında bir kimse şiddet vb. bir etken yaşadıysa maddi tazminat talebinde bulunabilir. Eğer ruhsal bir sorun yaşadıysa ve bu durum kişinin tedavi vb. bir eylem yaşamasına sebep olduysa manevi tazminat talep edebilir.
Tazminat talepleri, sadece aile hukuku davaları içerisinde yer almaz. İş davası, ceza davası vb. birçok davanın sonucunda kişilerin tazminat talep etme hakları bulunmaktadır. Maddi ve manevi tazminat sebepleri konusunu, yazımızın içeriğinde daha kapsamlı olarak incelemeye devam edeceğiz.
Maddi Ve Manevi Tazminat Davası Açma Sebepleri
Maddi ve manevi tazminat davası açma sebepleri nelerdir sorusunun yanıtını maddeler halinde belirtecek olursak;
- Boşanma davası içerisinde yer alan maddi ve manevi tazminat hakları
- Trafik kazası nedeniyle oluşan tazminat hakları
- İş kazalarından kaynaklanan tazminat hakları
- Sözleşme ihlalinden oluşan tazminat hakları
- Suç işlenmesi neticesinde hak kazanılan tazminatlar
- Telif haklarının ihlalinden kaynaklanan tazminatlar
- Yazılı basın, görsel basın ya da sosyal medya üzerinden kişilik haklarına saldırı olması sebebiyle oluşan tazminat hakları
- Diğer unsurlar
Yukarıda belirttiğimiz maddeler ve diğer unsurlardan oluşan zararlar için tazminat davası açılması hakkı kazanılır. Maddi ve manevi tazminat nedenleri doğru şekilde tespit edilerek, dava açılması gerekmektedir. Aksi olan durumlarda dava talebi reddedilir.
İş Kazası Tazminatı
İş kazası tazminatı, iş hukuku davası içerisinde talep edilen bir tazminattır. İş kazalarından dolayı birkaç şekilde tazminat hakkı doğar. Bunların ana başlıklarını belirtecek olursak;
- İş gücü kaybı tazminatı
- Geçici iş görmemezlik
- Destekten yoksun kalma tazminatı
- Manevi tazminat
- Maddi tazminat
İş kazalarından oluşan tazminat haklarında zaman aşımı süresi bulunmaktadır. Kanun koyucunun belirlediği süre içerisinde dava açılmazsa eğer, daha sonrasında açılan dava zaman aşımına uğradığı için reddedilir. İş kazalarından doğan tazminat haklarındaki hak düşürücü süre ise, 10 yıl olmaktadır. Maddi ve manevi tazminat nedenleri ve dava açılma hakları ile ilgili danışmanlık görüşmesi yapmak için, Beylikdüzü İş Avukatı ile iletişime geçebilirsiniz.
Bir sonraki yayınımız olan Mahkemede Uzlaştırma Nasıl Yapılır sorusunun yanıtı için, bir sonraki yayınımızı inceleyebilirsiniz.
0