Mahkemede Uzlaştırma Nasıl Yapılır
Mahkemede uzlaştırma nasıl yapılır ve bu kapsamın içerisinde hangi şartlara yer verilir? Bu ve benzeri sorularınızın yanıtını hukuk büromuzun bilgilendirme amaçlı hazırlamış olduğu bu makalede bulabileceğiniz gibi, internet sayfamızdaki diğer makalelerden de bilgi edinebilirsiniz.
Uzlaşma, ceza davaları içerisindeki kapsamlarda uygulanabilecek bir sistemdir. Bu sistem hem ceza davalarında zaman kısaltılması için, hem de davaların taraflar içerisinde daha uygun şekilde çözüme ulaşmasını sağlar. Uzlaşmanın sağlanabilmesi için, taraflar arasında şartlar belirlenir ve bu şartlar her iki tarafa göre de kabul edilir. Kabul edilen şartlar resmi evrak üzerinde beyan edilir ve belirlenen zamanlarda bu şartların yerine getirilmesi gerekmektedir. Uzlaşma kapsamı içerisinde yer alan maddeler uygulanmazsa, ceza davası devam eder. Mahkemede uzlaşma nasıl yapılır konulu yazımıza, uzlaşma hakkında bilgi vererek devam edeceğiz.
Uzlaşma Süreci
Uzlaşma süreci doğru olarak uygulandığı takdirde, her iki tarafta zaman kaybı yaşamazlar. Fail ve mağdur uzlaştırma ile görevli kişi eşliğinde görüşme yaparlar. Taraflar görüşme sırasında suçtan zarar gören kişi failden;
- Özür dileme
- Kamu yararına olan alanlarda çalışma
- Topluma faydalı programlara katılma
- Maddi zararların karşılanması
- Manevi zararların karşılanması
- Bağışta bulunma gibi taleplerde bulunabilir.
Belirlenen şartlar doğrultusunda, taraflar isteklerinde aynı kararlara varırsa eğer uzlaşma dosyası sonuçlandırılır. Ayrıca belirlenen uzlaşma şartları, belirlenen ve beyan edilen zamanlarda uygulanmalıdır.
Mahkemede uzlaşma nasıl yapılır başlıklı makalemizin, son kısmında uzlaşmanın hangi şekilde yapılabileceğini belirteceğiz.
Uzlaşma İşlemleri
Uzlaşma işlemleri nasıl ilerler sorusunun yanıtını maddeler halinde belirtecek olursak;
Kolluk kuvvetleri görevlileri, Cumhuriyet savcısı veya hâkim, taraflara uzlaşmanın ne demek olduğunu ve sonuçlarını açıklar
- Taraflara uzlaşma isteyip istemedikleri sorulur
- Taraflar, uzlaşma yapmak ya da yapmamak için 3 gün içerisinde kararlarını belirtirler
- Uzlaşma sırasında taraflar, uzlaşmacı hakkında talep ettikleri hakkında karar verirler
- Suç şüphelisinin kararlaştırılan etkenleri yapmasıyla birlikte, uzlaşma süreci tamamlanır.
Uzlaşma için beyan edilen bütün şartlar yerine getirildiği zaman, süreç tamamlanmış olur ve mağduriyet ortadan kaldırılmış olur. Dava açılamaz ve ayrıca açılan dava hükmen düşer. Ceza alınmaz ve sabıkalı da olunmaz.
Mahkemede uzlaşma nasıl yapılır ve diğer ceza davalarınız hakkında olan görüşme taleplerinizde, Esenyurt Avukat ile iletişime geçerek danışmanlık randevusu talep edebilirsiniz.
Mesai Ücreti Nedir sorusunun yanıtı için, bir sonraki yayınımızı inceleyebilirsiniz.
0
merhaba 4 asliye ceza mahkemesinde bir davam vardi sanikla uzlaşmaya vardık duruşmaya girmeden önce duruşmada ben davacı değilim ben şahısla uzlaşmaya vardım dedim ama davacı olduğum kişi sözünde durmadı buna itiraz etme hakkım var mı