Mal Paylaşımı Davasında Görevli Mahkeme

Mal Paylaşımı Davasında Görevli Mahkeme

Mal paylaşımı davasında görevli mahkeme ve yetkili mahkeme neresi olmaktadır? TMK Maddeleri kapsamınca açılan her davanın doğru şekilde açılması gerekmektedir. Burada bahsedilen doğruluğun ilk sıralamasında da görevli ve yetkili mahkemeler yer almaktadır. Bunun yanı sıra; Dilekçe işlemleri, zamanaşımı süreleri, Adliye işlemleri ve diğer işlemlerde oldukça önemli olmaktadır.

Boşanma durumunda eşler arasında yapılması gereken bir işlemde mal paylaşımı olmaktadır. Anlaşmalı boşanma davalarında, taraflar yapılması gereken mal paylaşımı konusunda uzlaşmak zorundadır. Fakat çekişmeli boşanma davası sürecinde, mal paylaşımı için ayrı bir dava açılmalıdır. Taraflar mal paylaşımında kendi içinde uzlaşma sağlayamadığı için, mahkeme yetkilisi hâkim gerekli evrak ve delil incelemelerini yaparak karar verir. Mal paylaşımında görevli mahkeme ise, aile mahkemesi olmaktadır.

Mal Paylaşımında Evlilik Sözleşmesi

Mal paylaşımında evlilik sözleşmesi kapsamının nasıl bir etkisi olabilir? Medeni Kanunumuza göre mal rejimi, edinilmiş mallara katılma rejimi olmaktadır. Yani bu konunun açılımı şu şekilde olmaktadır; Resmi olarak geçerli olan evlilik başladığı tarihten itibaren alınan her mal, kadın ve erkeğin yarı yarıya ortak malı olmaktadır.

Malların yarı yarıya oranında paylaştırılmasından kaynaklı olarak da, ek olarak bir sözleşme yapılmasına gerek kalmamaktadır. Fakat eşler malların bu şekilde paylaşımını istemedikleri takdirde, farklı bir sözleşme yapabilirler. Tarafların isteği doğrultusunda yapılan bu sözleşme, evlilik öncesi ya da evlilik sonrası yapılabilmektedir.

Mal paylaşımı davasında görevli mahkeme başlıklı yazımızın son kısmında, boşanma davasından önce satılan mallar hakkında bilgi vereceğiz.

Boşanma Davasından Önce Satılan Mallar

Boşanma davasından önce satılan mallar, Ülkemizde de pek çok kişinin boşanma sürecinde merak ettiği bir konu olmaktadır. Eşler, evlilik süresi boyunca malları üzerinde istedikleri gibi harcamada ya da yatırımda bulunabilirler. Fakat boşanma davası açıldığı tarihe kadar edinilmiş olan ve elden çıkarılan tüm mallar, boşanmada mal paylaşımına dâhil edilir.

Boşanma davasının açıldığı tarih, eşler arasındaki mal rejiminin de tasfiye edileceği tarih olmaktadır. Yani boşanma davasının açıldığı tarihe kadar edinilen tüm malvarlığı değerleri, mal paylaşımına dahil edilmektedir.

Mal paylaşımı davasında görevli mahkeme ve mal paylaşıma dair öğrenmek istediğiniz tüm detaylar için, Esenyurt Avukat ile görüşebilirsiniz.

Bir sonraki yayınımız olan Miras Davasında Yetkili Mahkeme makalemizi inceleyiniz.

0

Related Posts

Yorum Gönder