Onur Kırıcı Davranışta Kusur

Onur Kırıcı Davranışta Kusur

Onur kırıcı davranışta kusur konusunu ele alacağımız bu makalede, kusurun niteliğini, değerlendirilmesini ve sonuçlarını açıklayacağız. Onur kırıcı davranış sebebi, Türk Medeni Kanunları kapsamında geçerli olan bir boşanma sebebidir. Fakat burada esas alınması gereken durumun kusurun geçerlilik yükümlerini taşıyor olabilmesi ve ispatlanabilir olmasıdır.

Boşanma davasında, davalının kusuru aranır. Davacı eş ne kadar kusurlu olursa olsun, davalının onur kırıcı davranışı sabit ise hâkim tarafından boşanma kararı verilir. Bu sebeple açılan boşanma davasında, taraflar arasında kusur kıyaslaması yapılarak karar verilemez. Ayrıca ortak hayatın çekilmez hale gelip gelmediği de araştırılmaz. Onur kırıcı davranışta kusur sadece, akıl hastası ya da ayırt etme gücünden  yoksun olan eş için geçerli olamaz.

Boşanmada Onur Kırıcı Davranış

Boşanmada onur kırıcı davranış geçerli bir sebeple olmakla birlikte, ayrıca tazminat hak etme sebebi de olmaktadır. Fakat her yaşanan durum için “Onur kırıcı davranıştır” diyebilmemiz mümkün değildir. Onur kırıcı davranışlara örnek verecek olursak;

  • Eşe, herkesin duyacağı ortamlarda hakaret etmek
  • Eşin bakire olmadığını başkaları ile paylaşmak
  • Eşin namusuna hakaret etmek
  • Cinsel hayatın başkaları ile paylaşılması gibi durumları belirtebiliriz.

Ayrıca, taraflar karşılıklı olarak birbirlerine hakaret etmeyi alışkanlık haline getirmişlerse, onur kırıcı davranış sebebiyle boşanma değil, evlilik birliğinin temelinden sarsılması sebebiyle boşanma davası açılması söz konusu olacaktır. Yaşanılan eylemlerde, eşin affetme hakkı da bulunmaktadır. Fakat af olayını gerçekleştiren eş dava hakkını kaybeder.

Onur kırıcı davranış başlıklı makalemize, bu davranışla anlaşmalı boşanma davası açılabilir mi sorusunun yanıtını vererek devam edeceğiz.

Onur Kırıcı Davranışta Anlaşmalı Boşanma

Onur kırıcı davranışta anlaşmalı boşanma olur mu? Anlaşmalı boşanma davası açılırken, taraflar boşanmayı ve her türlü maddeyi kabul ettikleri için, Türk Medeni Kanunlarında yer alan geçerli bir boşanma sebebi belirtilmez. Bu sebeple de, onur kırıcı davranışla boşanma isteminde, dava çekişmeli olarak açılır.

Bu davranış için açılan çekişmeli boşanma davası sürecinde, taraflar diğer kalan bütün maddelerde de anlaşırlarsa, dava anlaşmalı boşanma davasına çevrilebilmektedir.

Onur kırıcı davranışta kusur ve diğer boşanma sebepleri hakkında, danışmanlık ve avukatlık hizmeti alabilmek için, internet sayfamızda yer alan iletişim bilgilerinden faydalanarak, Esenyurt Avukat ile ulaşabilirsiniz.

Pek kötü davranışın şekli hakkında bilgi almak için, bir sonraki yayınımıza göz atabilirsiniz.

0

Related Posts

Yorum Gönder