Pek Kötü Davranışın Şekli
Pek kötü davranışın şekli ve uygulanması ile ilgili öğrenmek istedikleriniz için, bilgilendirme amaçlı hazırlanan bu makalemizden faydalanabilirsiniz. Ayrıca internet sitemizde yer alan diğer boşanma davaları makalelerimizden de, boşanmaya dair farklı bilgiler edinebilirsiniz.
Türk Medeni Kanunu’nun 162. Maddesinde düzenlenen ‘pek kötü davranış sebebi ile boşanma davasında” hayata kast ve zina gibi özel boşanma nedenlerinden olup varlığının kanıtlanması halinde boşanmaya karar verilir. Nitekim hayata kast ve onur kırıcı davranış ile birlikte Türk Medeni Kanunu’nun 162. Maddesinde düzenlenmiş ve aynı koşullar aranmıştır. BU davranış şeklinde bulunan kişi, akıl ehliyeti yani akıl sağlığı yerinde olmayan, biri ise bu sebepten dolayı boşanma davası açılamaz. Boşanmanın gerçekleşmesi için, pek kötü davranışın şekli ve ispatı da önem taşımaktadır.
Pek Kötü Davranışlar
Pek kötü davranışlar kapsamına giren eylemler, oldukça fazladır. Yargıtay konu hakkında birçok kez temsili kararlar da vermiştir. Bu davranışın kapsamında bulunan birkaç konuyu maddeler halinde belirtecek olursak;
- Eşe şiddet içeren davranışlarda bulunulması
- Zorla cinsel ilişkiye girilmesi
- İşkence yapılması
- Eşe zulüm yapılması
- Eşin vücut bütünlüğüne saldırı
Belirttiğimiz maddeler ve benzeri olan unsurlar kötü davranışlardan olmaktadır. Belirtmek gerekir ki; “Bir eşin diğer eş tarafından hafif bir şekilde yaralanması, bir eşin diğer eşe tokat atması gibi durumlarda şiddet oranının düşük olması nedeniyle pek kötü davranıştan bahsedilmeyecektir”. Nitekim pek kötü davranış şekli için yoğun bir işkence hali aranmaktadır. Burada şiddetin yoğunluğu davanın nedeni konusunda bize yardımcı olacak hususlardandır. Nitekim yoğunluğu düşük bir şiddet halinde pek kötü davranıştan bahsedilmeyecektir.
Pek Kötü Davranışın Belirlenmesi
Pek kötü davranışın belirlenmesi ve değerlendirilmesi Mahkeme yetkilisi tarafından olmaktadır. Davalı eş tarafından gerçekleştirilen hareketlerin pek kötü davranış sayılıp sayılmayacağını hâkim belirleyecektir.
Aile mahkemesi hâkimi davacı eş ve davalı eşin; karakterlerini, kültür seviyelerini, sosyal özelliklerini, eğitim seviyelerini, yaşadıkları çevrenin algı ve geleneklerini, yöresel yaşam ve davranış şekillerini dikkate almalıdır. Aile mahkemesi hâkimi davalı eş tarafından davacı eşe yapılan fiillerin bu ölçütleri göz önüne alınarak pek kötü davranış olup olmadığına karar verecektir.
Pek kötü davranışın şekli ve bu sebeple açılacak boşanma davaları hakkında detaylı bilgi almak için, Esenyurt Avukat ile iletişime geçebilirsiniz.
Bir sonraki yayınımız olan Terk Nedeniyle Boşanma makalemizi inceleyebilirsiniz.
0