Soy Bağının Kurulması Davası

Soy bağının kurulması davası hangi koşullarda açılabilir? Çocuğun, babanın nüfusuna kayıt işlemleri farklı nedenlere bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Bunları belirtecek olursak;

  • Evlilik birliğinde dünyaya gelen çocuk kocanın nüfusuna kaydedilir ve soy bağı kurumuş olur
  • Boşanma veya sonrasında olan 300 günlük süre içinde dünyaya gelen çocuk, kocanın nüfusuna kaydedilir. Bu durumda çocuk kocadan değilse bile kocayla soy bağı kurulmuş olur
  • Evlilik birliği dışında dünyaya gelen çocuk ise babayla ilgili resmi işlem yapılmazsa, sadece annenin nüfusuna kaydedilir

Yukarıda belirttiğimiz tüm olaylarda soy bağı farklı şekilde ilerlemelere tabii tutulur. Bu sebeple de soy bağı davasının açılması için öncelikle yapılması talep edilen uygulamanın detayları belirlenmeli ve sonrasında soy bağının kurulması davası açılmalıdır.

Soy Bağı Nasıl Kurulur

Soy bağının farklı gelişen olaylara göre değişik şekillerde kurulması gerektiğin belirtmiştik. Bunları maddeler halinde detaylandıracak olursak;

  • Evlilik dışı dünyaya gelen çocuk, eğer 300 günlük iddet süresinde dünyaya gelirse kocanın nüfusuna kaydedilir. Fakat çocuğun biyolojik babası, koca sıfatındaki kişi değilse burada ilk olarak kocayla çocuk arasında oluşan soy bağının ortadan kaldırılması gerekir. Bunun için soy bağını reddi davasının açılması gerekir. Soy bağının reddinin gerçekleşmesinden sonra da biyolojik baba, çocuğu nüfusuna almak için tanıma işlemi yapabilir.
  • Evlilik dışında dünyaya gelen çocuğu, biyolojik babası resmi işlemlerle tanımıyorsa, bu durumda çocuk babanın nüfusuna kaydedilemez. Çocuğun, babanın nüfusunda yer alabilmesi için öncelikle soy bağı kurulmalıdır. Bu durumda da biyolojik baba hakkında, babalık davası açılabilir.

Soy bağının kurulması davası, taraflardan birinin ikametgâh yeri ya da doğum sırasındaki yerleşim yerinde açılmalıdır.

Soy Bağının Kurulması Dilekçesi

Çocukla baba arasındaki soy bağının kurulması için yapılabilecek birden fazla resmi işlem olmaktadır. Bunları belirtmek gerekirse; anne ile baba arasındaki resmi evlilik, babanın çocuğu tanıması ve babalık davası.

Yukarıda belirttiğimiz seçeneklerden hangisi uygulanacaksa, ona uygun şekilde düzenleme yapılması gerekmektedir. Babalık davası açılması için mahkemeye başvuru yapılması ve buna uygun dilekçe içeriği düzenlemesi yapılması gerekir.

Eğer çocukla baba arasındaki soy bağı, tanıma işlemi sonrasında gerçekleşecekse bunun içinde yapılabilecek farklı işlemler vardır. Bunlar; Babanın nüfus memuruna, mahkemeye, notere yazılı olarak başvuru yapması sonrasında gerçekleşebilir.

Soy bağının kurulması davası ve diğer aile hukuku mahkemeleri hakkında detaylı görüşme yapmak için, hukuk büromuzdan danışmanlık randevusu talep edebilirsiniz.

0

Yorum Gönder