Soybağının reddi dava dilekçesi örnek şablonu şu şekildedir;
… AİLE MAHKEMESİ HÂKİMLİĞİNE
DAVACI:
DAVALI:
KONU: Soy bağının reddi talebinden ibarettir.
AÇIKLAMALAR:
HUKUKİ NEDENLER: TMK 285 ve ilgili mevzuat
DELİLLER: Nüfus kayıtları, doğum bilgileri, DNA incelemesi, tanıklar, doktor raporları, adli tıp incelemesi, yemin, keşif, bilirkişi raporu ve her türlü yasal delil
SONUÇ VE İSTEM: Yukarıda açıklamış olduğumuz sebeplerle minik davalı çocuğun babasının… Kişisi olmadığı anlaşılacağı için;
TMK 286 maddesi gerekliliğince davalı çocuğun soy bağının reddine
Davacı hanesinde yazılan nüfus bilgilerinin iptaline
Yargılama giderleri ve vekâlet ücretinin karşı tarafa bırakılmasına karar verilmesini saygılarımla talep ve arz ederim.
(Açıklamalar kısmına maddeler halinde soy bağının neden reddedilmesi gerektiği bilgileri yazılmalıdır. Boşanmanın kesinleşmesi tarihi, bebeğin doğum tarihi vb. bilgiler burada yer almalı)
Soy Bağının Reddi Davası
Soybağının reddi dava dilekçesi örneğini belirttikten sonra, dava hakkında bilgilendirme yaparak yazımıza devam edeceğiz. Çocuğun biyolojik babası olmadığı halde nüfusuna kaydedilmesi durumunda, soy bağının reddi davası açılabilir.
Boşanma davasından sonra sadece kadın için geçerli olan 300 günlük iddet süresinin en temel amacı, soy bağının kurulmasında yanlışlık yaşanmasına engel olmaktır. Boşanma davasından sonra 300 günlük süre içinde kadının yeniden evlenmesi yasal değildir. Kadının bu sürede yeniden evlenebilmesi için iddet süresinin kaldırılması davası açması gerekir.
Kadına yönelik olan bu zorunluluk, kadının hamile olma ihtimali göz önünde bulundurularak var olmaktadır. Çünkü bu süre içinde kadın doğum yaparsa, bebek daha önce evli olduğu erkeğin nüfusuna kaydedilir.
Soy Bağının Reddi Davası Açma
Soybağının reddi dava dilekçesi yazımıza devam ederken, davanın açılmasıyla ilgili bilgiler vereceğiz. Soy bağının reddi davasını açmaya yetkisi olan kişiler, Türk medeni hukuku kanunlarına göre sınırlandırılmıştır. Davayı açabilecek olan kişiler;
- Nüfusuna çocuk kaydedilen erkek
- Yanlış nüfusa kaydedilen yetişkin çocuk
- Henüz ergin olmayan çocuk için atanmış olan kayyım
- Babanın akıl sağlığını kaybetmesi, gaipliği vb. olan durumlarda altsoy, anne, baba, ya da baba olduğunu iddia eden kişi dava açabilir
Soy bağının reddi davasını açma yetkisi, anneye tanınmamıştır. Anne, babalık davasını açma yetkisine sahipken bu davayı açma yetkisine sahip değildir.
Soybağının reddi dava dilekçesi ve iddet müddeti davası hakkında detaylı bilgi edinmek için, Esenyurt Avukat ile iletişime geçerek danışmanlık randevusu talep edebilirsiniz.
0