Şufa Hakkı Ne Demek

Şufa Hakkı Ne Demek

Şufa hakkı ne demek ve bu davanın içeriği nelerden oluşur gibi sorularınızın yanıtını hem bu makalemizde hem de internet sayfamızda yer alan diğer şufa davası makalelerimde bulabilirsiniz. Ayrıca belirtmek isteriz ki; sitemizde yer alan bütün makaleler tamamen bilgi amaçlıdır.

Şufa hakkının bir diğer kelime terimi de ön alım hakkı olmaktadır. Şufa hakkı, paylı mülkiyette herhangi bir paydaşın payını üçüncü kişilere satması halinde diğer paydaşlara söz konusu payı öncelikle satın alma hakkı veren bir haktır. Şufa hakkı, paylı mülkiyetin kurulmasıyla doğar ve herhangi bir payın üçüncü kişilere satışıyla kullanılabilir hale gelir.

Şufa hakkı ne demek sorusunu yanıtladıktan sonra bu dava hakkında bilinmesi gerekenleri belirterek yazımıza devam edeceğiz.

Şufa Hakkı Kullanma Şartları

Şufa hakkı kullanma şartları nelerdir sorusunun yanıtını başlıklar halinde belirtecek olursak;

  • Şufa hakkı paylı mülkiyette kullanılabilir
  • Şufa hakkı paydaşlar tarafından kullanılabilir
  • Şufa hakkı fiilen taksim edilmemiş taşınmazda kullanılır diyebiliriz.

Şufa hakkı ne demek başlıklı makalemize devam ederken, dava hakkında bilinmesi gereken birkaç unsuru belirteceğiz.

Şufa Davası Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Şufa davası hakkında bilinmesi gerekenler konusu oldukça detaylıdır. Bizde bunların birkaç maddesini belirtecek olursak;

  • Şufa davasında, ön alım hakkını kullanan paydaşın, bu payı satın almak isterken tapuda gösterilen satış bedeli ile davalı tarafından ödenen harç ve masraflar toplamından ibaret ön alım bedelini hazır etmesi gerekir.
  • Şufa davasında, ön alım hakkına konu payın satıcısı veya alıcısının, noter vasıtasıyla diğer paydaşlara satışı bildirmeleri gerekir.

Şufa davası ne demek sorusundan ziyade, bu davayı oluşturacak unsurlarda oldukça önemli olmaktadır. Makalemizin bu kısmında bütün unsurlara yer verme olanağımız olmadığı için, sitemizdeki diğer makalelerden de faydalanabilirsiniz.

  • Şufa davasında, davanın tazminata dönüştürülmesi halinde ise, dava konusu payı 3. Kişiye satanın kötü niyeti açık olduğundan ayrıca iddia ve ispat gerekmez. Şufa hakkı, her yeni bir satışla yeniden doğar. Sonradan yapılan satışla şufa hakkının kullanılması, dürüstlük kuralına aykırı değildir.
  • Şufa davasını, bir kaç paydaş açmışsa, davaların birleştirilerek görülmesi ve dava konusu payın davacıların pay oranına bakılmaksızın davacı adedine göre eşit olarak tesciline karar verilmesi gerekir.
  • Cebri satış ve ihalede şufa hakkı kullanılamaz.
  • Hibe ve takas halinde de şufa hakkı kullanılamaz.

Şufa davası ne demek konusu hakkında danışmanlık görüşmesi yapabilmek için, Avcılar Avukat ile iletişime geçebilirsiniz.

Suç işleme nedeniyle boşanma davası hakkında bilgi almak için, bir sonraki yayınımıza göz atabilirsiniz.

0

Related Posts

Yorumlar (1)

Sayın avukatım merhaba bende bilmeden hisseli 400mtbiryer aldım anladım ki hata yaptık ama benim aldığım kişide on ay önce almış ve bana sattı yani oranın gerçek hissedarı değil ben alalı altı ay oldu yinede bana dava açılır mı bide tapuya bildirdiğim satış bedelimi geçerli olduda yer elimden giderse bildirdiğim değeri alırmıyım saygılar

Yorum Gönder