Tebligatın Yapılma Usulü Nasıl Olur
Tebligatın yapılma usulü nasıl olur ve hangi zamanlarda tebligat yapılır? Tebligat, mahkeme tarafından yollanan resmi evraktır. Bu evrak bazı durumlarda davanın taraflarına, bazı durumlarda da davanın şahitlerine yollanılır. Ayrıca davanızı avukat ile ilerletiyorsanız mahkeme avukata da tebligat yollar. Gelen bu resmi evrakta, adınızın geçtiği dava ile ilgili bilgiler ve sizin yükümlülüğünüz altında olan görevler bildirilir.
7201 sayılı tebligat kanunu ve bu kanunun uygulanması için çıkarılan tüzük hükümleri tamamen şeklidir ve titizlikle kullanılması gerekir. Bir davada yapılan tebligatın usulüne uygun olarak yapılıp yapılmadığını hâkim denetleyebilir. Ayrıca tebligat kanununun 10. Maddesine göre, tebliğ yapılacak şahsın en son bilinen ikametgâh adresine bu evrak yollanır. Tebligatın yapılması nasıl olur sorumuzun yanıtını vermeye makalemizin içerisinde devam edeceğiz.
Avukat Olan Davada Tebligat
Avukat olan davada tebligat nasıl olmaktadır? Böyle olan bir durumda tebligatı avukat mı yollar müvekkile, yoksa mahkeme mi? Bilindiği gibi Türk Medeni Hukuku davalarında sadece bazı koşullar dâhilinde ceza davası için avukat ile çalışma zorunluluğu vardır. Bunun haricinde olan tüm davalarda avukat ile çalışmak tamamen tarafın isteğine bağlı olmaktadır.
Hak kaybı yaşanmaması için, kişiler birçok davalarını avukatla ilerletirler. Fakat dava avukat ile ilerletilse bile mahkeme tarafa tebligat çıkartmalıdır. Ayrıca belirtmemiz gerekir ki, avukatlar kendi uyap sistemlerinden dava için kendilerine gelecek tebligatı görebilir.
Tebligatın yapılma usulü nasıl olur başlıklı makalemizin son kısmında, tebligatla ilgili birkaç bilgi vereceğiz.
Tebligat Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Tebligat hakkında bilinmesi gerekenler ile ilgili olarak birkaç madde belirtecek olursak;
- Vekil ile ilerletilen davalarda, asıl kişi mahkemede hazır bulunsa bile, tebligat vekile de yapılmalıdır
- Tebligatta, tebliğ yapılacak kişinin adres ve ismi eksiksiz olmalıdır
- Ev adresine yapılan tebligat herhangi bir sebepten dolayı ulaştırılmazsa, aynı şekilde iş yerine götürülürse geçerli sayılır
- Ev adresine yapılan tebligat için, belirtilen adreste kimse bulunmazsa tebligat muhtarlığa teslim edilir
- Evde bulunamayan tebligatlar için, kapıya kâğıt bırakılır ve bu şekilde tebliğ yapılmış sayılır
Tebligatın yapılma usulü nasıl olur ve ayrıca diğer dava konuları hakkında detaylı görüşme yapmak için, internet sayfamızdaki iletişim bilgilerinden faydalanarak Esenyurt Avukat ile iletişime geçerek, danışmanlık randevusu talep edebilirsiniz.
Ticaret Hukuku Davaları Nelerdir sorusunun yanıtı için, bir sonraki yayınımıza göz atabilirsiniz.
0